Saopštene odluke o dobitnicima Nagrada grada Beograda, priznanje novinarki RTS-a

Na tradicionalnoj svečanosti u Skupštini grada saopštene su odluke o dodeli priznanja najzaslužnjima za 2017. godinu. Među dobitnicama novinarka RTS-a Ana Stamenković i novinarka "POlitike" Danijela Davidov Keser za decenijsku kampanju i izveštavanje o transplantaciji i zaveštanju organa.

Svečanoj sednici prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, odbornici Skupštine grada i mnogi drugi.

I ove godine, nagrade iz 19 oblasti biće uručene u okviru manifestacije "Dani Beograda", koja je počela danas.

Dobitnik nagrade za književno i prevodno stvaralastvo je Alek Vukadinović za zbirku "Pesnički atelje II", dok je ove godine u pozorišnom stvaralastvu najistaknutiji bio dramski umetnik Slobodan Stefanović, koji je debitovao u ulozi Fantoma u predstavi "Fantom iz opere", jednog od najčuvenijih mjuzikla u svetu.

Za film i radio-televizisko stvaralaštvo nagrada će biti uručena Draganu Bjelogrliću, za celokupni umetnički doprinos koji je ostvario u seriji "Senke nad balkanom".

Bjelogrlić je nagrađen i za režiju, ali i ulogu Andre Tanasijevića Taneta u pomenutoj seriji.

Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije je Milan Blanuša, za samostalnu izložbu povodom 50 godina rada, koju je održao u Galeriji 212.

U muzičkom stvaralastvu najistaknutiji u prošloj godini je dirigent Đorđe Pavlović, koji je nagrađen za uspešnu adaptaciju i oblikovanje orkestarske partiture i premijerno izvođenje predstave "Evgenije Onjegin".

U oblasti društvenih i humanističkih nauke nagrađen je profesor dr Zoran Jovanović, za delo "Istorija beogradskih svetinja - hrišćanstvo, judaizam, islam".

Što se tiče oblasti prirodnih i tehničkih nauka, nagrada ove godine nije dodeljena, a predsednik komisije iz ove oblasti kaže da nijedan kandidat nije dovoljno dobrineo ovoj oblasti kako bi bio nagrađen takvim priznanjem.

Miloš Stanković dobitnik je nagrade Beograda za nauku i pronalazaštvo, a istakao se pronalaskom Uređaja za uništavanje korova.

Za doprinos u polju medicine, a konkretno za delo u razvoju medicine u 2017. godini nagrađeni su doktori: Vojko Đukić, Jovica Milovanović, Miljan Folić, Bojan Pavlović, Ana Jotić, Aleksandar Trivić, Nataša Jovanović Korda, Miroslav Kreačić, Milan Vukašinović, Sanja Krejović Trivić i Aleksandar Milovanović.

Za rad od izuzetne vrednosti pojedinaca u razvoju i unapređenju medicine ove godine nije dodeljena nagrada, a jedini razlog je što nije bilo prijavljenih.

U oblasti arhitekture i urbanizma nagrađen je arhitekta Dejan Todorović, za kvalitet u adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji objekta Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Komisija za poljoprivredu nagradila je porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikole Bogunovića iz Batajnice, koje je prepoznato kao najbolje na teritoriji grada.

Nagrade za novinarstvo biće uručene novinarkama Ani Stamenković iz Informativnog programa RTS-a i novinarki Politike Danijeli Davidov Kesar, za decenijsku kampanju i izveštavanje o transplantaciji i zaveštanju organa.

Oblasti obrazovanja najviše je doprinela Vesna Nedeljković, pa je ona ovogodišnja dobitnica nagrade iz te oblasti.

Poznatom košarkašu Bogdanu Bogdanoviću biće dodeljeno ovogodišnje priznanje, kao najboljem u oblasti sporta, a naročito za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u košarci 2017. godine.

Nagrada za herojsko delo otišla je u ruke predsednika organizacije "Srbi za srbe" Igora Rašule, čija organizacija pomaže srpskim građanima i enklavama na Kosovu i Metohiji.

Za dugogodišnji rad i doprinos gradu Beogradu nagrađen je Đorđe Trifunović.

Profesor Trifurnović kao prvo ime srpske germanistike, nagrađen je za naučni i istraživački rad u području srpske srednjovekovne književnosti i kulture, prosvetni rad u području javne svesti...

Komisija za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke jednoglasnom odlukom nagradila je doktorku Ninu Simonović, a za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nagrađeni su: Vojkan Novović, Danilo Jeknić i Luka Lazović za vajarsko stvaralaštvo.

U oblasti zaštite životne sredine nagrađena je direktorka Centra za unapređenje životne sredine Ivana Jovčić, za uspešno realizovan "Grin fest" - jedan od najznačajnijih obrazovnih festivala iz te oblasti.

Dobitnici nagrade "Svetislav Stojanović" su vatrogasac Vladimir Obradović, za iskazanu stručnost i požrtvovanost na intervenciji spasavanja ugroženog lica iz benzinom zatrovane komore u autocisterni u Batajnici.

Kao najbolja vatrogasna jedinica nagrađen je Vatrogasno-spasilački bataljon Voždovac.

Specijalno priznanje u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Šasa Kaprić, za režiju predstave "Mali kaplar".

Nagrade će laureatima biti uručene u sredu 18. aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи