Besplatni pregledi za rano otkriće raka grlića materice i raka dojke

U vojnomedicinskim ustanovama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ove nedelje se organizuju besplatni lekarski pregledi za rano otkrivanje raka grlića materice i raka dojke.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je novosadsku Vojnu bolnicu gde se vrše besplatni pregledi i istakao da će to ministarstvo podržati napore Vlade i predsednika Aleksandra Vučića da se "dobije" borba sa belom kugom, odnosno poveća natalitet.

"Upravo zbog toga smo pozvali sve zainteresovane sugrađanke da dođu i provere se na pitanja raka grlića materice i raka dojke", rekao je Vulin i izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva.

Najavio je da će akcija trajati duže od jedne sedmice, kako je prvobitno bilo planirano i dodao da treba omogućiti besplatan pregled u svim vojnim ustanovama koje se bave medicinskom zaštitom.

"Za naše pripadnice je određen obavezni pregled na rak grlića materice i rak dojke i to je nešto što ćemo raditi svakog dana. Ali i za sve ostale naše žene, za sve ostale sugrađanke ćemo u našim vojnim objektima raditi na prevenciji i čuvati zdravlje svake od naših žena", istakao je Vulin.

Naveo je da je od 1. januara do danas u Vojsci Srbije isplaćeno 253 solidarne pomoći za rođenje deteta u visini jedne republičke prosečne zarade i podsetio da će Vojska Srbije plaćati četiri pokušaja veštačke oplodnje.

"Pomerili smo starosnu granicu sa 42 na 44 godine, omogućili smo parovima bez dece dobiju još jednu priliku da dobiju dete, pa čak i onim parovima koji imaju decu, ali žele dalje da dobiju decu ovim putem i njima je omogućena veštačka oplodnja", rekao je ministar.

Među građankama Novog Sada koji su iskoristili današnju akciju besplatnih pregleda bila je i Ana Gajić.

"Besplatni pregledi znače mnogo, jer se redovni pregledi teško zakazuju a i mi uvek imamo nešto preče od svog zdravlja", rekla je Gajićeva i naglasila da je izuzetno zadovoljna uslugom u Vojnoj bolnici Novi Sad.

U vreme kada je i zakazana, u ordinaciju je ušla Biljana Stupić.

"Danas sam uspela da završim ginekološki pregled a sada ću uraditi i mamografiju. Usluga i organizacija su izuzetne i zahvalna sam Ministarstvu odbrane što nam je omogućilo ovakav pregled", istakla je Stupićeva.

U Nišu popunjeni svi današnji termini

Dopisnik RTS-a iz Niša javlja da je u tom gradu interesovanje ogromno i da je popunjeno svih 60 termina za danas. 

"Cilj je da se ujedno podigne i svest pripadnica ženskog pola, odnosno dama o potrebi za redovnim preventivnim pregledima jer smo suočeni svakodnevno sa velikim novotkrivenim slučajevima malignih oboljenja kod žena. Radi se o malignitetima dojke i grlića materice", kaže pukovnik dr Jovica Stanojković, upravnik Vojne bolnice Niš.

U toku ove nedelje ženama će na VMA i u Vojnim bolnicama Niš i Novi Sad od 10 do 14 časova biti na raspolaganju ginekolozi, radiolozi, hirurzi, patolozi i citolozi.

Osim ginekoloških pregleda koji obuhvataju ultrazvuk, PAPA test i kolposkopiju rede se i ultrazvučni pregledi dojke i mamografija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво