Premijerka na otvaranju međunarodnog studentskog takmičenja

Svetsko takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja Business International Case Competition (BBICC) na kojem učestvuje 20 timova studenata iz celog sveta svečano je otvoreno na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu.

Otvarajući takmičenje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poželela je dobrodošlicu takmičarima sa prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola i istakla da je BBICC jedno od 12 najprestižnijih međunarodnih takmičenja u studiji slučaja.

Brnabićeva je istakla da je obrazovanje na vrhu liste prioriteta Vlade Srbije i osnova svakog uspešnog društva.

"Verujem da možete da uđete u top 10 ili pet svetskih takmičenja, a Vlada Srbije će nastaviti da vas podržava jer se BBICC savršeno uklapa u našu viziju obrazovanja za budućnost", poručila je premijerka.

Ukazala je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkogh razvoja sprovodi značajne reforme obrazovanja sa ciljem da se deca i mladi nauče kako da razmišljaju, a ne šta da misle.

''Sproveli smo niz zakonskih promena kako bismo znanje približili privredi. Uveli smo dualno obrazovanje, podržavamo preduzetnički duh i želimo da naši studenti nauče kako da pokrenu svoje kompanije", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o značaju reformi obrazovanja navela je da je tokom zvanične posete Londonu najvažniji sastanak imala sa predstavnicima rudarske kompanije ''Rio Tinto'' s kojima je, kaže, razgovarala o zajedničkom projektu ''Jadar'' i rudi kriptonit pronađenoj kod Loznice.

''To je novi mineral i može da bude mineral budućnosti. Nama su zato potrebni ljudi koji razmišljaju van uobičajenih okvira, koji će biti donosioci odluka i koji se neće plašiti nepozntaog'', istakla je premijerka koja je počasni član žirija BBICC.

Na međunarodnom takmičenju čije će finale biti održano 21. aprila učestvuje 20 timova iz – SAD, Kanade, Danske, Libana, Hrvatske, Tajlanda, Hong Konga, Singapura, Mađarske, Nemačke, Australije i Srbije.

Studenti će se na ovogodišnjem takmičenju suočiti sa tri realna poslovna izazova, a svoja rešenja predstaviće žiriju od 63 člana koji čine menadžeri i konsultanti vodećih kompanija u Srbiji.

Priliku da organizuje ovakvo takmičenje FON je dobio na osnovu rezultata koje su studenti tog fakulteta ostvarili na svetskim takmičenjima u rešavanju poslovnih studija slučaja širom sveta prethodnih pet godina.

Osim studenata i profesora FON-a svečanom otvaranju takmičenja prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predstavnici vodećih kompanija u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar