Registrovano 4.740 slučajeva malih boginja, pad ukupnog broja obolelih

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut rekla je za RTS da je od početka epidemije, od oktobra prošle godine, na teritoriji naše zemlje registrovano 4.740 slučajeva obolelih od malih boginja, od kojih je trećina bila hospitalizovana. Poslednjih dana i nedelja na dnevnom nivou registruje se pad ukupnog broja obolelih.

Poslednjih nedelja manje se govorilo o morbilama pa smo zaključili da je virus u stagnaciji. Međutim, javnost se ponovo potresla zbog 15. žrtve boginja. Reč je o jedanaesetomesečnoj bebi iz Doljevca.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut rekla je da je od početka epidemije, od oktobra prošle godine, na teritoriji naše zemlje registrovano 4.740 slučajeva malih boginja, od kojih je trećina bila hospitalizovana.

Što se tuče učestalosti komplikacija, kod više od 500 osoba je registrovano zapaljenje pluća, dva zapaljenja mozga, rekla je epidemiolog. Prema njenim rečima, ukupan broj smrtnih slučajeva je 15.

Kaže da je nezahvalno praviti bilo kakavo predviđanje imajući u vidu lakoću širenja ovog virusa, jednom kada se dozvoli da se širi jako ga je teško zaustaviti, ali poslednjih dana i nedelja na dnevnom nivou registruje se pad ukupnog broja obolelih.

"To se sa jedne strane može objasniti i porastom kolektivnog imuniteta, imamo značajno povećanje obuhvata imunizacijijom, ali sa druge strane možemo to objasniti godišnjim dobom, došlo je proleće i manji je boravak ljudi u zatvorenim prostorijama", kaže dr

Govoreći o antivakcinalnoj kampanji, ona kaže da treba da postoji odgovornost za javno izrečeno mišljenje.

"U tom smislu podržavano svaku akciju koja je u tom smislu sprovedena, a što se tiče obuhvata od početka epidemije do danas aplikovano je više od 70.000 doza MMR vakcine, što je dvostruko više nego što je bilo u istom periodu prethodnih godina", istakla je Tepavčevićeva.

Što se tiče obuhvata imunizacijom u uzrastu od 12 meseci do 14 godina, dostigao je 94 odsto.

"Međutim, ne smemo da se zaustavimo na tome i treba da nastavimo i dalje ovakvim tempom", rekla je dr Tepavčević.

Objašnjava da je u 42 zemlje od 53 zemlje evropskog regiona prekinuto prenošenje ovog virusa zbog visokog obuhvata imunizacijom što je dokaz da je to moguće postići.

U grupi obolelih 95 odsto je nevakcinisanih 

"Od početka epidemije je ista situacija kao što se beleži u drugim zemljama i u grupi obolelih 95 odsto je nevakcinisanih ili nepotpunog vakcinalnog statusa, a kada su u pitanju smrtnim slučajevi - radi se o osobama koje nisu bile vakcinisane ili koje su imale oslabljeno stanje imuniteta - kod takvih osoba je povećana verovatnoća i za komplikacije i za smrtni ishod", rekla je epidemiolog Tepavčević. 

Vakcinacija je kolektivna odgovornost, ističe doktorka i dodaje da bi visok stepen kolektivnog imuniteta predstavljao barijeru za prenošenje infekcija i na osobe koje zbog trajnih kontraindikacija ne mogu da prime ovu vakcinu, ističe ona.

Kako kaže, u ukupnoj strukturi svih obolelih, 13 odsto su bili zdravstveni radnici, čak su i odrđene zakonske izmene urađene da bi mogla odmah da se sprovodi zaštita.

"U zimskom periodu urađene su preraspodele u odnosu na prioritete i vakcinisana je određena grupa zdravstvenih radnika. I u narednom periodu planiramo da i ostali zdravstveni radnici za koje procenimo da nemaju imunitet budu vakcinisani protiv ove bolesti", zaključila je Tepavčevićeva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 14:46) - Aleksandar Germany [neregistrovani]

Uzas kao u srednjem veku!

Dugo vec zivim van granica nase zemlje i pitam gde ode opste obrazovanje roditelja? Kao da smo u srednjem veku.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 09:28) - Branka [neregistrovani]

Za i protiv

Ja sam moje dete odvela na vakcinu. Verujem doktorima. Zanima me koliko će se "slučajeva autizma" pojaviti sad kad su vakcinisani skoro svi koji su to odbijali. Nažalost, neke dece više nema...