Preminuo Boki Milošević

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je u Beogradu u 87. godini. Za pet decenija rada obeležio je domaću muzičku scenu i ostavio brojne zvučne zapise.

Boki Milošević je rođen u Prokuplju 1931. U posleratnim godinama, sviranju se učio sam.

Od 1950. počela je njegova uspešna karijera, kada je, zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu, počeo da svira u orkestru Radio Beograda.

Potom je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Bruna Bruna.

Od 1976. do odlaska u penziju bio je šef Narodnog orkestra RTS-a, a nastavio je da nastupa i učestvuje u muzičkim programima i u poznim godinama.

Bio je profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Svoj široki repertoar decenijama je predstavljao publici širom sveta, pedesetih godina nastupao je u Izraelu, evropskim prestonicama i u državama Severne i Južne Amerike, a 1971. održao je turneju u Sovjetskom Savezu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na muzičkim festivalima u Jugoslaviji i inostranstvu i priznanja za doprinos kulturi i negovanju srpske tradicije i izvorne pesme.

Sem trajnih snimaka u Radio Beogradu, snimljeno je njegovo izvođenje u brojnim televizijskim emisijama, objavio je i nekoliko ploča i kompakt-diskova. Komponovao je dela klasične, džez i narodne muzike.  

"Narodnu muziku je digao na jedan pijedestal koji narodna muzika i zaslužuje. Pamtićemo ga kao dobrog čoveka i umetnika. Odlazi u legendu, ali u legendu o kojoj će se pričati", kaže istaknuti umetnik Merima Njegomir. 

Božidar Milošević ostavio je iza sebe četvoro dece i sva se bave muzikom.

Saučešće ministra kulture 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u svoje lično ime i u ime Ministarstva uputio telegram saučešća porodici Bokija Miloševića.

"Životni rad Bokija Miloševića u narodnom orkestru RTS-a, u kojem je svirao i kojim je rukovodio, pedagoški rad, ali pre svega njegovo neponovljivo umeće i osećanje vrhunskog instrumentaliste, vidljivo su ugrađeni u muzičku baštinu našeg naroda. Od široke publike voljen, uvažen od stručne javnosti", navedeno je u telegramu.

Ako je, u našoj narodnoj muzici, kada pomenemo violinu, prvo ime na koje pomislimo Carevac, ili za tamburicu Janika Balaž, na pomen klarineta suvereno prvi bio je i ostaje Božidar Boki Milošević. Najviše je priznanje kada umetnika drugi poistovećuju sa njegovim instrumentom, dodaje se.

"Pored drugih odličja, Milošević je bio nosilac priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Bokija više nema među nama, ali će nas neodoljivi zvuci njegovog instrumenta, u brojnim zapisima, podsećati na velikog umetnika", istaknuto je u telegramu saučešća.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво