Pojačana kontrola brzine u saobraćaju od ponedeljka

U periodu od 16. do 22. aprila 2018. godine, pripadnici MUP-a i Uprave saobraćajne policije sprovešće pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila u Srbiji.

Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila će u ponedeljak početi u svim državama članicama međunarodne organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope). Reč je o ukupno 32 države (28 država članica Evropske unije, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija), saopštio je MUP.

MUP podseća da svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje vozača, a prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu saobraćajni policajci će kontrolisati i da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosne pojaseve.

U okviru ove međunarodne akcije, realizovaće se i akcija "Spid maraton"(Speed Marathon), koja se takođe sprovodi na svim evropskim putevima, a tokom koje će biti merena brzina na najvažnijim putnim pravcima neprekidno u trajanju od 24 časa, od 18. aprila u šest časova do 19. aprila u šest časova.

U tom periodu biće angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine, dodaje MUP u saopšenju i podseća vozače da se na deonici autoputa Šid-Šimanovci meri i prosečna brzina kretanja vozila.

Tokom prošlogodišnje akcije "Spid maraton", za 24 časa na evropskim putevima otkrivena su ukupno 151.073 prekršaja prekoračenja brzine, od čega je u Srbiji otkriveno 2.895 prekršaja.

Analize pokazuju da je svaki treći saobraćajni prekršaj u Srbiji prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.

Istovremeno, neprilagođena brzina javlja se kao uticajni faktor u gotovo polovini saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 15. apr 2018, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

UK

U GB postoji ulicna taksa oko 200 funti godisnje za auto,zavisno od kubikaze i dali je benzinac ili dizel,sa tim novcem bi kod nas mogla da se poboljsa putna mreza i oprema puta.

(nedelja, 15. apr 2018, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

1.92%

Prosle godine na nivou 23 zemlje koje su ucestvovale u Evropskoj akciji merenja prekoracenja brzine Srbija je bila pristutna sa 1,92% prekrsaja od ~151100 slucajeva? Mereni period je od 24 sata!
Po ovome ne ispadamo da nismo losi vozaci uzevsi u obzir da u mnogim malim naseljenim mestima dozvoljena brzina je i 40 maksimalno 50 km/sat. Verovatno ispod ove vrednosti postaje veoma tesko i voziti. Danas postaje veoma upitno zasto su zakonske prosecne brzine u Srbiji nize u poredjenju sa Evropom.ili putevima nasih komsijama za oko 10 km/sat. Njihovi putevi su vrlo slicni po kvalitetu. Nervoza stres i zamor se povecavaju sa duzinom putovanja. Sa duzim putovanjem ili losom semaforizacijiom troskovi puta su daleko veci. U ostalom privredni rast se zasniva na sto vecoj brzini kretanja i razmena dobara.

(nedelja, 15. apr 2018, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

brzina

postavit lezece policajce po svim ulicama na svakih pedeset metara,naj efikasni su oni od tvrde gume u obliku trougla.naravno kamere za brzinu.kazne povecat i nebi bilo problema.