Provera znanja ruskog jezika, treći put u Beogradu

Već petnaest godina u svetu, a ove godine u 76 zemalja, istovremeno se održava totalni diktat - provera znanja ruskog jezika. Više od devedeset hiljada kandidata širom planete imali su na raspolaganju sat i po vremena da napišu i provere diktat. Rezultati će biti poznati u ponedeljak, a za najbolje su obezbeđene nagrade.

Da provere svoje znanje ruskog jezika mogli su i đaci, studenti, penzioneri. A tekst je za ovu priliku sastavila književnica Guzelj Jahina.

Elektoinženjer Miodrag Lukić kaže da već treću godinu radi diktat jer voli ruski jezik.

"To me ispunjava i to mi je hobi. Uglavnom čitam i slušam, a priliku da pišem gotovo i da nemam", rekao je Lukić.

"Ovo mi je prvi put, mislim da je ovo odlična vežba kako priprema za ispit tako i da znamo kako stojimo sa poznavanjem ruskog jezika", rekla je Marijana Leštarić, student Filološkog fakulteta.

Lidija Čikarić, student Matematičkog fakulteta kaže da studira matematiku, a da je ruski učila četiri godine u srednjoj školi.

"Ovde sam prvi put i htela sam da proverim kako stojim sa znanjem ruskog jezika", kaže Čikarić.

Ideja o totalnom diktatu, koji se održava jednom godišnje, potekla je od studenata iz Novosibirskog. U Beogradu se održava treći put.

"Poznavanje jezika i kulture je nemerljivo opšte i lično dobro", smatra prof. Ljiljana Bajić, prodekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

"Srpski takmičari su dobro pripremljeni i naši rezulteti su iznad svetskog proseka. To je neka srpska duša, da imate razumevanje za rusko jezik. I grešaka je veoma malo", rekao je Vasilij Vladimirovič Galatkinov, zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu.

Takmičenje je ujedno i najava 16. međunarodnog kongresa slavista. Kao priznanje našoj slavistici, u avgustu se održava na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво