Primena novog zakona o saobraćaju, više od 800 kazni zbog alkohola

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da je od početka primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja zabeleženo 38 slučajeva potpune alkoholisanosti vozača.

Na osnovu izmenjenog zakona, vozač se posle trežnjenja u policijskoj stanici po hitnom postupku sprovodi kod sudije za prekršaje koji mu određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, 15 negativnih poena i zabranu upravljanja vozilom od devet do 12 meseci.

Aleksandar Radenković navodi da je zabeleženo više od 5.000 slučajeva prekoračenja brzine, više od 800 vozača kažnjeno je zbog alkohola, dok je zbog nevezivanja pojaseva sankcionisano 2.500 ljudi.

U stanju potpune alkoholisanosti, sa više od dva promila alkohola u krvi, bilo je 38 vozača, rekao je Radenković.

Pored vožnje sa više od dva promila, nasilničkom vožnjom smatra se i prekoračenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju, za više od 100 kilometara na sat van naselja, preticanje kolone preko "pune" linije i najmanje dva prolaska na crveno u roku od 10 minuta.

"U Srbiji je najneprihatljivija kazna zabrana upravljanja i zatvorska kazna. Sve druge kazne ne čine baš mnogo i narod se privikne na taj način kažnjavanja i ne reaguje", navodi Milan Vujanić, sudski veštak iz oblasti saobrćaja.

Kazne su za pojedine prekršaje duplirane sa pet na 10.000 dinara, a čak 11 njih ima vrednost od 100 do 120.000 dinara.

"Koliko će se dugo održati ovakve mere, pokazaće vreme, ali sigurno ćemo ove godine imati smanjeni broj poginulih u saobraćaju", dodaje Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Budi se i svest građana, naročito posle udesa u Nišu, kada su stradale dve sestre i biciklista zbog vozača koji je bio u alkoholisanom stanju.

Tako je proteklog vikenda u blizini Kruševca kaznu od 30 dana zatvora dobio vozač "fijat punta" koji je imao čak 2,38 promila pošto su ga saobraćajnoj policiji prijavili građani.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 11. apr 2018, 18:39) - Lazar [neregistrovani]

Zatvor

Dodjite u selo Gospodjince, blizu Temerina, da vidite kako pjani voze od ranog jutra.
Ispred seoske kafane tzv. Vatrogasni, hrpa automobila, svi vozaci piju rakiju i pivo, i onda tako oleseni od ranog jutra voze po selu. Kakva milicija, nema je na vidiku..bas njih briga, a znaju gde su pijanci i da tako voze..
Sramota....

(sreda, 11. apr 2018, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Alkohol svesti na 0%.

Sta cekaju? Zakonodavac nikako da shvati da alkohol I voznja nisu spojivi. Spasite ljude of pijanica potpunom zabranom prisutnisti alkohola kod vozaca. Bice dobro I vozacima I drugim ucesnicima u saobracaju!
Slazem se sa jednim of predjasnih komentara, bar u Beogradu jako je puno vozaca koji zaustave vozilo na voznoj traci, upale ili ne upale zmigavce I odu da zavrse neki posao. Blokiraju tu traku po principu bas ih briga za druge ucesnike u saobracaju.

(sreda, 11. apr 2018, 10:33) - Дечија играчка, [neregistrovani]

овај стоп знак,

погледајте какве имају Немци;масивнији и дуплог пречника!

(sreda, 11. apr 2018, 10:01) - Marko [neregistrovani]

Kazne

Ja sam za da se vozaci opamete i da shvate da je saobracaj veoma rizican zbog necije nemarnosti moze neko izgubiti zivot.Ja vozim od 2005 godine.Zadnje 2 vozim u celoj evropi i nisam zaradio ni jednu kaznu jer vozim odgovorno i postujem propise.Samo da policija kaznjava sa strozijim kaznama pametnjakovice koji parkiraju na sred ulice i misle kada upale 4 migavca rese problem.Juce video da na regionalnom putu covek ostavio auto u voznoj traci i otisao u wc.Da sam policija oduzeo bih mu vozacku na min 6 meseci!

(sreda, 11. apr 2018, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Alkohol

Svaka čast našem narodu kad može pod dejstvom alkohola da vozi a i to je dokaz našeg vaspitanja a kazne su male treba ih još tri puta povećati naročito za pijane vozače