Primena novog zakona o saobraćaju, više od 800 kazni zbog alkohola

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da je od početka primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja zabeleženo 38 slučajeva potpune alkoholisanosti vozača.

Na osnovu izmenjenog zakona, vozač se posle trežnjenja u policijskoj stanici po hitnom postupku sprovodi kod sudije za prekršaje koji mu određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, 15 negativnih poena i zabranu upravljanja vozilom od devet do 12 meseci.

Aleksandar Radenković navodi da je zabeleženo više od 5.000 slučajeva prekoračenja brzine, više od 800 vozača kažnjeno je zbog alkohola, dok je zbog nevezivanja pojaseva sankcionisano 2.500 ljudi.

U stanju potpune alkoholisanosti, sa više od dva promila alkohola u krvi, bilo je 38 vozača, rekao je Radenković.

Pored vožnje sa više od dva promila, nasilničkom vožnjom smatra se i prekoračenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju, za više od 100 kilometara na sat van naselja, preticanje kolone preko "pune" linije i najmanje dva prolaska na crveno u roku od 10 minuta.

"U Srbiji je najneprihatljivija kazna zabrana upravljanja i zatvorska kazna. Sve druge kazne ne čine baš mnogo i narod se privikne na taj način kažnjavanja i ne reaguje", navodi Milan Vujanić, sudski veštak iz oblasti saobrćaja.

Kazne su za pojedine prekršaje duplirane sa pet na 10.000 dinara, a čak 11 njih ima vrednost od 100 do 120.000 dinara.

"Koliko će se dugo održati ovakve mere, pokazaće vreme, ali sigurno ćemo ove godine imati smanjeni broj poginulih u saobraćaju", dodaje Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Budi se i svest građana, naročito posle udesa u Nišu, kada su stradale dve sestre i biciklista zbog vozača koji je bio u alkoholisanom stanju.

Tako je proteklog vikenda u blizini Kruševca kaznu od 30 dana zatvora dobio vozač "fijat punta" koji je imao čak 2,38 promila pošto su ga saobraćajnoj policiji prijavili građani.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво