Ružić: Uskoro realizacija projekata iz Fonda za lokalne samouprave

Fond za lokalne samouprave trideset puta je veći od dosadašnjih i trebalo bi i suštinski da omogući unapređenje života u opštinama i gradovima. Za projekte je konkurisalo više od 145 opština, a komisija je birala da opredeli sredstva za najkorisnije projekte, rekao je za RTS ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Za podršku lokalnim samoupravama u izgradnji infrastrukturnih projekata za ovu godinu predviđeno je 320 miliona dinara. Konkurisalo je 145 opština i gradova sa 170 projekata.

"Veliko je zadovoljstvo da je toliko projekata stigalo i oni su u vrednosti od preko dve milijarde dinara, što pokazuje da opredeljena sredstva nisu dovoljna. Komisija je radila na tome da opredeli sredstva za one projekte koji su od značaja za celu zajednicu", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Branko Ružić.

Ružić očekuje da već sledeće nedelje u ministarstvo budu pozvani predsednici opština na potpisivanje dok će se novac na računima opština naći do kraja meseca.

"Očekujemo da već tokom leta neki projekti budu realizovani", rekao je Ružić.

U Srbiji ima ukupno oko 6.500 republičkih i lokalnih inspektora, što znači da jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika. U Evropi je taj prosek jedan inspektor na 780 stanovnika.

"U Srbiji postoji 40 različitih inpekcija. Treba reći da status inspektora nije zavidan i radimo na poboljšanju njihovog položaja. Do 20 procenata biće korigovani koeficijenti za rad na terenu na osnovu odluke koju će donositi rukovodioci na osnovu učinka", rekao je Ružić. 

Kada je reč o projektu E-inspektor, Ružić objašnjava da je to platforma koja trenutno objedinjava pet inspekcija a plan je da do kraja sledeće godine tom platformom bude obuhvaćeno svih 40 inspekcija.  

"Ta platforma digitalizuje rad inspekcija i time ubrzava njihov rad ali ga čini i transparentnim", rekao je Ružić.

Prošle nedelje usvojen je i Zakon o elektronskoj upravi. Ministar ukazuje da se "ne može sve promeniti preko noći" i dodaju da su rpomene vidljive.

"Ovaj zakon na sistemski način definiše rad svih službi i sada više neće biti opravdanja da nema zakona koji obavezuje elektronsku razmenu podataka. Biće doneto i osam podzakonskih akata", rekao je ministar. 

Govoreći o konstituisanju beogradske skupštine, Ružić navodi da su u toku razgovori SPS-a sa dosadašnjim partnerom SNS-om.

"SPS i SNS pre svega sagledavaju dalju realizaciju infrastrukturnih projekata koji su od značaja za građane Bograda. Što se tiče kadrovskih rešenja, mi imamo kadrovski potencijal a da li ćemo i na kojim mestima biti, biće stvar dogovora sa pobednikom ovih izbora a to je SNS", rekao je Ružić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара