Poslednji kovač u Podrinju koji "obuva volove"

Sedamdesetsedmogodišnji Uroš Todorović iz Donje Trešnjice kod Malog Zvornika poslednji je kovač u Podrinju. Tim zanatom koji izumire bavi se skoro šest decenija, a osim potkivanja i popravke špeditera, jedinstven je po tome što "obuva" volove teške i do 800 kilograma.

Kao petnaestogodišnjak Uroš je zanat učio od majstora iz sela. Kaljenje čelika i obuvanje volova krenulo mu je za rukom u meri da je njegov učitelj ostao bez posla. Od tada do danas, Uroš je bio i ostao jedini kovač u Podrinju. Nekada je, kaže, obuvao i do 10 volova dnevno.

Kaže da je nekada bilo toliko posla da nije mogao da postigne sve. "Pre sam obuvao za dan kao sad za godinu. Bilo je pre, ali sada nema – selo je osiromašeno", kaže Uroš Todorović, iz Donje Trešnjice.

Najteži deo posla prilikom "obuvanja" volova, koji u kanjonu Trešnjice izvlače drva i sa plugovima oru njive, jeste oboriti tešku životinju. Kada je vo na zemlji, zavezan i smiren, Uroš radi ono što najbolje ume.

"Kada veterinari dođu da operišu vola, zovu mene da operišem papke", kaže Uroš.

Uroš, dodaje, nema kome da prenese znanje. Šegrta je bilo, ali su brzo odlazili. A kada jednog dana Uroša stignu godine, sa njim ne samo da će zanat otići u prošlost već će, kažu, i njive u malozvorničkim brdima zarasti u korov, jer volovi "neobuveni" na posao ne mogu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се