Obeleženo 19 godina od NATO razaranja Ćuprije

Građani Ćuprije su obeležili 19 godina od bombardovanja ovog gradića na Velikoj Moravi koje je NATO avijacija prvi put izvela u 00.40 osmog aprila, kada je sa 11 projektila razoren centar grada.

Posledice NATO agresije vidljive su i danas na brojnim objektima: Kasarni vojske, zgradi Elektrodistribucije, robnoj kući u centru grada...

Obeležavanje su upriličili sami građani, oni koji su u ovom napadu izgubili najviše: kuće, stanove i drugu imovinu i bili ranjeni, evakuisani i raseljeni u nužni smeštaj.

Razaranje je bilo takvo, tvrde Ćupričani, da ga ovaj gradić "nije doživeo u preko sedam vekova dugoj istoriji".

Tada je potpuno srušeno 30 individualnih kuća i 70 stanova u Bulevaru vojske, Ulici Milana Toplice, Ravaničkoj i Nušićevoj.

Uz stambene objekte, uništni su ili oštećeni objekti "Elektrodistribucije", Robne kuće "Merkator", Sportska dvorana "Ada", Osnovna škola "Đura Jakšić", vodovodna mreža u glavnoj ulici..., a oko 500 ljudi je moralo da potraži nužni smeštaj.

"Glavna ulica od mosta na Velikoj Moravi do Mikićevog mosta, u dužini od oko dva kilometra, bila je sva u srči, komadima crepa, cigle, maltera... a od silnih detonacija na zgradama su bili izvaljeni prozori i vrata, a na ulicu izbačen nameštaj, kuhinjski aparati, roba iz prodavnica i butika, pomereni zidovi kuća i stanova", izjavio je ranije Tanjugu tadašnji predsednik opštine Vladimir Stojković.

Na sreću, nije bilo poginulih.

Centar Ćuprije NATO je bombardovao i 29.maja, opet noću, između 03.01 i 30.40 sati sa deset projektila.

Ova opština je za 78 dana agresije bombardovana ukupno 12 puta sa 92 projektila.

Uz centar grada, bombardovano je Poljoprivredno dobro "Dobričevo" šest puta, most na auto-putu Beograd - Niš preko Velike Morave kod sela Mijatovca dva puta, kao i Vezirovo brdo i Spomen područje Ivankovac.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 08. apr 2018, 14:44) - Воронцов [neregistrovani]

Ето шта су радили зликовци

Бомбардовали су и рушили шта им је год пало на памет. Никада не треба заборавити дела тих зликоваца.