Obrazovanje – ključ za poboljšanje statusa Roma

Prema poslednjem popisu, u Vršcu i okolini živi oko 1.400 Roma. Uz podršku državnih i lokalnih institucija, sve je više romskih porodica koje shvataju važnost obrazovanja i nastoje da im deca redovno pohađaju nastavu, kako bi se lakše zaposlili i živeli od svog rada, a ne od socijalne pomoći.

Zlatica Tadić je samohrana majka tri devojčice. U njenoj želji da svojoj deci obezbedi bolju budućnost, pomogla joj je gradska uprava u Vršcu, dodelivši joj jedan od socijalnih stanova, u kojem danas njih četiri vrlo pristojno žive. Dve starije ćerke školu pohađaju redovno i dobri su đaci.

"Školujem dvoje dece, jedna je treća godina hemijske škole, laborant, druga je sedmi osnovne i bebicu imam. Za njihovu bolju budućnost, da završe školu da imaju svoj posao, jedan život normalan", kaže Zlatica Tadić.

Aleksandra Tadić se za hemijsko medicinsku školu opredelila zato što je stručna škola i zato što posle nje može odmah da se zaposliš.

"Udaja neće da pobegne nikako, da završim pre svega srednju, da se zaposlim i pružim sebi nešto što ne mogu sad", dodaje Aleksandra.

Obrazovanje Roma i Romkinja je jedno od ključnih koraka u poboljašnju položaja romske manjine u Srbiji, jer se uključivanjem u obrazovni sistem povećavaju njihove šanse za zapošljvanje i kvalitetniji život.

"Cilj je sprečiti transgeneracijski obrazac – da se samo prelivaju na socijalna davanja, nego da svojim kapacitetima, svojim sposobnostima i kvalifikacijama, samostalno kao i svi drugi građani krenu u zapošljavanje i da negde prestanu sa takvim obrascem ponašanja", objašnjava socijalni radnik Uroš Nedić.

Još jedan od ključnih problema Roma je i stanovanje. Zato je pomoć, u vidu socijalnih stanova, za Romske porodice dragocena.

"Rešavanjem stambenog pitanja roditelje rasterećujemo mase finanasijskih i drugih problema i onda oni mogu mnogo kvalitetnije da se posvete svojoj deci", dodaje socijalni radnik Željko Radaković.

U Vršcu Romi imaju mogućnost da se obrazuju na maternjem jeziku, jer se u ovom gradu nalazi jedina visokoškolska ustanova u Evropi koja romske đake za poziv vaspitača obrazuje na njihovom jeziku. Do sada je oko 70 đaka prošlo kroz ovu školu, a pojedini su, po završetku uspeli i da se zaposle u struci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи