Roditelji oprez, narkotici dostupni i preko interneta

Vest da je Instagram strana "Droga Srbije" za svega osam dana pratilo skoro 1.300e ljudi, da se na njoj maloletnici, često i osnovci, hvale kako na očigled policije uživaju u opojnim supstancama, šokirala je javnost. U međuvremenu, nadležni su reagovali, stranica je ugašena, a bilo je i hapšenja. Međutim, to je samo "vrh ledenog brega" u sveopštoj dostupnosti narkotika u Srbiji, upozoravaju stručnjaci.

Kako se uzgaja marihuana, kako je kupiti i gde ili jednostavno sa kim je razmeniti, iskustva o njenom konzumiranju nikada nije bilo lakše saznati. Zahvaljujući sajtovima, forumima i profilima na društvenim mrežama moguće je čak naručiti seme marihuane iz inostranstva.

"Svi ti sajtovi i forumi su na srpskom jeziku, okupljaju uglavnom Srbe, Hrvate i Bosance, dosta naših ljudi ima tu. Oni između sebe razmenjuju iskustva, čak razmenjuju i travu i semenke za uzgajanje", kaže Stevan Đokić iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA.

Sajtovi i forumi nisu registrovani u Srbiji, a profili na društvenim mrežama koriste lažne aj-pi adrese, što je i najveći problem u borbi protiv prodaje narkotika preko interneta. Najugroženiji su mladi, pa je uloga roditeljskog nadzora nezamenjiva.

"Sve što smo prikupili predali smo policiji. Ono što je najvažnija stvar, jeste alarmiranje javnosti da postoje takve stvari na internetu da bi roditelji mogli da kontrolišu svoju decu, odnosno koje sajtove posećuju. Ti sajtovi su veoma dostupni. Dovoljno je samo da se registrujete na tom forumu i imate sve što je potrebno u vezi sa drogom", kaže Stevan Đokić. 

Prema njegovim rečima, neka lica su već uhapšena jer je kod njih pronađena laboratorija za uzgoj marihuane, dok su neka lica privedena jer su posedovala određenu količinu narkotika.

Borba protiv zloupotrebe narkotika nije samo problem porodice, već i celog društva.

"Početak korišćenje droge je u adolescenciji, jer je to razvojni stadijum koji karakteriše radoznalost, želja da se dokažemo vršnjacima. Ona uvodi u zavisnost koja ne prožima celu porodicu i to nije bolest individue, već celog sistema", kaže Mina Šišković iz sektora za psihologiju.

Ovakvi sajtovi i profili, kažu u Centru, stvaraju lažnu sliku o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Samo prošle godine zaplenjeno je oko 4.000 tona narkotika, najviše u Beogradu i Subotici. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво