Stavovi građana Srbije o pregovorima sa Prištinom

U najnovijem istraživanju agencije Faktor plus skoro jednak broj ispitanih izjasnio se za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, odnosno za njegov prekid dok se ne formira ZSO. Osam odsto je za priznanje nezavisnosti Kosova, sedam za prekid svih pregovora, dok je šest odsto za povlačenje potpisa Beograda sa Briselskog sporazuma.

U istraživanju koje je Faktor plus uradio za Tanjug najveći broj ispitanika smatra da bi država Srbija trebalo da poveća svoj uticaj na tržištu južne pokrajine i tako uveća dobit od ekonomske saradnje.

Na pitanje koje su mere koje bi Srbija trebalo da preduzme da bi zaštitila svoje ekonomske interese na KiM, 36 odsto ispitanika smatra da bi Beograd trebalo da poveća uticaj na tržištu Kosova i tako uveća dobit.

Manje od trećine ispitanika (27 odsto) pak misli da se ništa ne može učiniti ukoliko Kosovo sve više postaje nezavisno od Srbije u političko-pravnom i ekonomskom smislu, dok 20 odsto smatra da Srbija treba jasno da definiše svoje imovinskopravne zahteve u odnosu na albansku stranu, dok o tom pitanju stav nema deset odsto građana.

Upitani koji bi naredni potez predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade trebalo da bude, a da se odnosi na KiM, 36 odsto ispitanika je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, dok 33 odsto smatra da pregovore treba prekinuti do uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

Rezultati su pokazali da je za vojnu intervenciju deset odsto građana.

Osam odsto je za priznanje nezavisnosti Kosova, sedam za prekid svih pregovora, dok je šest odsto za povlačenje potpisa Beograda sa Briselskog sporazuma.

Reakcija predsednika Vučića i Vlade Srbije prilikom krize na severu KiM za 61 odsto ispitanih je bila odgovorna i mudra, 11 odsto je vidi kao iznuđenu, dok je isti procenat ispitanika ocenjuje kao unapred osmišljenu.

Više od polovine ispitanih (56 odsto) smatra da reakcija Vojske Srbije prilikom krize na severu KiM uliva poverenje i sigurnost, 20 odsto misli da je nije bilo, dok deset, odnosno devet odsto smatra da ta reakcija uliva strah i nepoverenje.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се