Koje su nove metode lečenja tumora na mozgu?

Tumori mozga spadaju u najteža oboljenja, a javljaju se u pet do 15 slučajeva na 100.000 stanovnika. Tačan uzrok pojave tumora na mozgu još je nepoznat, iako se razmatra uticaj spoljnih kancerogenih faktora i spontanih mutacija u organizmu.

Šezdesetogodišnji Ljupče došao je kod lekara na redovnu kontrolu posle operacije. Tumor mu je uklonjen kroz nos, uz pomoć endoskopa i specijalne kamere.

"Počeo sam da gubim vid na levom oku, kada je urađen magnet rekli su tumor hipofize, tako je u subotu to otklonjeno i osećam se fenomenalno", kaže Ljupče Milanović iz Kučeva.

Da su lekari morali pacijentu da otvaraju glavu, sve bi bilo drugačije.

"Da je rađen klasično, dva i po sata, ne bi bio ceo, ishod bi bio neizvesniji", kaže dr Dragan Savić sa Klinike za neurohirurgiju KCS.

Endoskopska metoda uklanjanja tumora u Klinici za neurohirurgiju KCS primenjuje se već nekoliko godina. Kada je Ljupče operisan, intervenciju su pratili i strani neurohirurzi koji su u Beogradu na usavršavanju, jer je naša Klinika postala lider u toj oblasti.

"Mi smo sa uvođenjem endoskopije uspeli da dođemo do tumora koji su ranije smatrani inoperabilnim", ističe Savić.

Više od 80 vrsta tumora može da raste u lobanji i dovede do velikih problema, pa i ugrozi život.

"Moram da kažem da smo od Nove godine najveći broj gliomblastoma, tj. najmalignijeg tumora na mozgu operisali, imamo i benignih, nažalost, oni nam dolaze kada su ogromni, da ne kažem u terminalnoj fazi, kada moramo da radimo jednu dve ili tri hirurške intervencije", kaže prof. dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju KCS.

Simptomi bolesti mogu da budu i opšti – glavobolja, mučnina i povraćanje, poremećaji govora, vida, sluha, pamćenja...

"Jako je važno ako pacijent ima motorne ispade, slabost ruke ili noge, odmah se traži skener, i obavezno skener sa kontrastom", naglašava Danica Grujičić.

Tumori mozga najčešće pogađaju ljude od 45 do 65 godine. Nažalost, neretko obole i deca. Sa novim metodama lečenja i otkrivanjem bolesti na vreme, period preživljavanja može biti produžen, a određene vrste tumora i potpuno izlečene.

RTS je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pokrenuo kampanju "Rak je izlečiv", čiji je cilj da se ukaže na značaj preventivnih mera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи