Otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske kod Sombora

Ministri Ivica Dačić i Peter Sijarto otvorili su novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, Rastina–Bačsentđerđ. Novi granični prelaz radiće svakog dana 7–19 časova, a predviđen je samo za putnički saobraćaj.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto svečano su presekli vrpcu na granici i poručili da će novi prelaz olakšati život lokalnom stanovništvu.

Sijarto je rekao da je ovo osmi granični prelaz između Srbije i Mađarske i da je zajednička granica duga 164 kilometra.

Kako je naveo, lokalno stanovništvo do sada je moralo da pređe oko 50 kilometara da bi prešli granicu, a sada će im trebati nekoliko minuta vožnje da pređu iz jednog mesta u drugo.

Sijarto je najavio da će ove godine početi radovi na još jednom prelazu, Rabe–Kiberhaze, koji bi dogodine trebalo da bude otvoren.

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji, primetio je Sijarto, navodeći da je između Srbije i Mađarske bilo u istoriji konflikata i perioda napetosti, ali da su napravljeni kompromisi i preduzeti politički rizici, te da su vlade dve zemlje uvidele da je bolje da imamo zajedničke uspehe, nego da trošimo snagu na rasprave.

"Plod zajedničke uspešne priče je i današnje otvaranje novog graničnog prelaza", uveren je Sijarto.

Dodao je da je država dužna da brani svoje granice i garantuje bezbednost svojih građana, ocenivši neprihvatljivim stav da nelegalan prelazak granice nije u suprotnosti s propisima.

"Mađarska granica može da se pređe samo po propisima i ilegalne ulaske uvek ćemo smatrati prestupom, a policija će sve te ljude vratiti i suzbiti svaki pokušaj da se granica pređe ilegalno. Nećemo dozvoliti da neko ne poštuje mađarske i međunarodne propise, kažnjavaćemo ilegalne prelaske i smatraćemo da je to protiv suvereniteta Mađarske", poručio je Sijarto.

Istovremeno, poručio je i da Mađarska gradi nove prelaze, poput onog koji je danas otvoren, i to za ljude koji sa poštenim namerama i po propisima prelaze iz zemlje u zemlju.

Dačić je istakao da otvaranje novog prelaza pokazuje viziju i odlučnost Srbije i Mađarske da zajedno deluju u interesu građana, te da daje novi podsticaj razvoju političkih, ekonomskih, kulturnih, a pre svega prijateljskih veza Srbije i Mađarske.

Ovakav vid povezivanja, podvukao je Dačić, posebno doprinosi približavanju naroda i privreda i novi prelaz otvoriće mogućnosti za dalji razvoj saradnje na obostranu korist.

Dačić se saglasio s ocenom Sijarta da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske dostigli istorijski vrhunac, istakavši posebno podršku Mađarske na putu Srbije ka EU i dodajući da Srbija trpi pritiske i čini ogroman napor kako bi zauzela svoje "zasluženo mesto u zajednici evropskih naroda".

Šef srpske diplomatije je rekao i da su pokazatelj čvrstih odnosa između dve zemlje redovne sednica dve vlade, ali i unapređenje položaja nacionalnih manjina.

"Važno je istaći da postoji opredeljenje dve države da zajedničkim naporima obezbede poboljšanje i unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Srbiji", rekao je Dačić, te dodao da Srbija ostaje dosledna u tome da je temelj uspešne spoljne politike postojanje i stalno unapređivanje kvalitetnih i svestranih dobrosusedskih odnosa, ispunjenih međusobnim uvažavanjem.

Novi granični prelaz radiće svakog dana 7–19 sati, a predviđen je samo za putnički saobraćaj.

Dačić je danas izjavio i da je Peter Sijarto trenutno najveći Srbin u međunarodnim odnosima, jer toliko glasno, snažno i hrabro u teškim trenucima brani Srbiju. 

Pre otvaranja prelaza, dvojica ministara su se sastala u mađarskom mestu Gara.

Tema razgovora bilo je dalje unapređenje bilateralnih odnosa, a sastanku je prisustvovao i predsednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво