Koliko koštaju pripreme za Uskrs i kako uštedeti

U nedelji pred Uskrs prodaja hrane, pića i uskršnje dekoracije porasla je za 30 odsto, a i broj potrošača je veći nego obično. U toku je uskršnji raspust, a prema podacima iz turističkih agencija broj domaćih turista koji su otputovali ili to planiraju, za 15 odsto je veći nego lane.

Proleće je donelo bogatu ponudu. U nedelji pred Uskrs najtraženija su jaja, jagnjetina i riba. Troškovi zavise od prohteva i dubine džepa. Zavisno od klase, jaja koštaju od šest do 20 dinara, boje su između pet i 30, a sličice oko 50 dinara.

"Možda je malo poskupelo, ali nije ništa strašno", kaže jedna od mušterija.

Procene pojedinih građana su da će uskršnje pripreme koštati oko 15.000 do 20.000 dinara.

Već tradicionalno, prodaja raste dan pred praznike.

"Ove godine očekujemo najveći broj kupaca u četvrtak, odnosno u subotu. U nedelji pred Uskrs povećanje prodaje ide do 30 odsto, a i do 14 odsto više kupaca tih dana prođe kroz naše radnje", ističe Milica Popović iz "Deleze Srbija".

Ovih dana raste i tražnja proizvoda za domaćinstvo.

"U nedelji pred uskršnje praznike prodaja raste za nekih 30 odsto. Najtraženiji proizvodi su za uskršnju trpezu, kao što su servisi za ručavanje, čaše, escajg, uskršnja dekoracija. Račun se povećava za 30 odsto, a cenovni rang proizvoda varira od nekoliko stotina dinara do 3.000", kaže Emilija Stojaković iz "Houm plusa".

Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije savetuje potrošače da prate akcijske ponude, da se dobro informišu preko sajtova i u samim maloprodajnim objektima.

"Zbog povećane ponude i potražnje biće sigurno i veća ponuda akcijskih proizvoda tako da samim tim se u skladu sa tim opredele za kupovinu i na taj način uštede deo kućnog budžeta", objašnjava Jovanović.

Veliki trgovinski lanci već su formirali prazničnu ponudu. Ne očekuje se menjanje cena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво