Kampanja za promociju rađanja, ministarka obišla Nišavski okrug

Bolja demografska slika Srbije je jedno od najvažnijih pitanja, a za njegovo rešavanje važno je da se u zemlji rađa što više dece. Ministarka Slavica Đukić Dejanović zadužena za demografiju i pronatalitetnu politiku posetila je Nišavski okrug, u okviru kampanje za promociju rađanja.

Više od 80 mama iz aleksinačke opštine i 200 iz niške opštine Medijana koje su ove godine dobile bebu, bilo je u priliici da u direktnom razgovoru sa ministarkom Đukić Dejanović kaže koliko im mere vlade za povećanje nataliteta znače i šta bi njima bilo potrebno kako bi uvećale porodicu.

Ministarka zadužena za demografiju i pronatalitetnu politiku je napomenula da ove mere nisu samo fiansijske već se odnose i na edukacije o reproduktivnom zdravlju i podršku za vanteltsnu oplodnju finansiranjem tri pokušaja.

"Ali je odluka sada da oni koji su iz ovog postupka već dobili jedno dete zapravo kreću iz početka, imaju ponovo mogućnost da žena do 42 godine dobije i drugo dete i da ta tri pokušaja budu takođe o trošku RFZO," rekla je Đukić Dejanović.

Uz mere vlade, značajan je i doprinos lokalnih samouprava. Najveći problem sa natalitetom imaju najsiromašnije opštine.

"Gadžin Han, Ražanj, donekle i Svrljig. Međutim, u Svrljigu pokazuju se da se mere koje lokalna samouprava izdvajajući novac iz lokalnog budžeta i stimulišući rađanje i ostajanje u tom kraju ipak izvlači iz onih opština koje imaju lošu demografsku sliku", rekla je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Na sastankusa predsednicima svih 11 opština nišavskog okruga ministarka ih je uputila da konkurišu u zajedničkim projektima kako bi imali prednost u dobijanju sredstava opredeljenih za povećanje nataliteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи