Vlada Vojvodine izdvaja 655 miliona dinara za podsticanje nataliteta

Pokrajinska vlada izdvaja 655 miliona dinara za podsticaj nataliteta da bi se smanjio negativni prirodni priraštaj koji uzrokuje da Vojvodina svake godine bude "manja" za 10.000 stanovnika.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je za Tanjug da pokrajinska vlada trenutno izdvaja 12.000 dinara mesečno porodicama koje dobiju treće dete u periodu od dve godine, a u poslednjih godinu i po dana takvu podršku dobilo je 4.200 porodica u ukupnom iznosu od preko 900 miliona dinara.

Vlada Republike Srbije je nedavno usvojila nove mere populacione politike koje stupaju na snagu od 1. jula, a koje će obuhvatati i AP Vojvodinu.

Ukoliko bude bilo neophodno, Pokrajinska vlada će formirati i zasebno telo koje će se baviti realizacijom nove populacione politike.

Mirović kaže da sve lokalne samouprave u Vojvodini mogu, ukoliko obezbede dovoljno sredstava, da utvrde i veći obim prava od onih koja su utvrđena novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Prema prvom čoveku pokrajinske vlade, među lokalnim samoupravama za mere populacione politike najviše sredstava izdvajaju Zrenjanin, Bač, Apatin, Mali Iđoš, Plandište, Pančevo, Šid, Kanjiža, Vrbas i Pećinci, dok najmanje sredstava obezbeđuju Subotica, Bačka Topola, Sombor, Alibunar, Kovin, Nova Crnja, Beočin, Ruma, Senta i Stara Pazova.

Finansira se vantelesna oplodnja za više dece

Vlada AP Vojvodine, za razliku od teritorije čitave Srbije gde Republički fond za zdravstvo obezbeđuje sredstva za vantelesnu oplodnju samo za prvo dete, obezbeđuje sredstva za vantelesnu oplodnju i za drugo i svako naredno dete u iznosu od po 200.000 dinara.

Tu mogućnost iskoristilo je 160 parova, a za to je iz pokrajinske kase izdvojeno 32 miliona dinara.

Te mere se sprovode isključivo na teritoriji AP Vojvodine, a prema rečima pokrajinskog premijera, one će se i nadalje primenjivati na sve korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji severne pokrajine.

"U cilju poboljšanja demografske slike, biće nastavljeno i sprovođenje svih drugih mera iz Programa demografskog razvoja AP Vojvodine, kao i sprovođenja mera iz Strategije podsticanja rađanja Vlade Republike Srbije, a aktiviraće se i lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine koje će doneti svoje mere za podsticanje rađanja", naveo je Mirović za Tanjug.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво