Gde lobiranje počinje – korupcija prestaje

Donošenje Zakona o lobiranju predviđeno je Akcionim planom za poglavlje 23 u pregovaračkom procesu sa EU, ali je i jedna od preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije. Nacrt prvog srpskog zakona o lobiranju konačno je ušao u javnu raspravu, a nadležni usvajanje očekuju u junu.

Tamo gde lobiranje počinje – korupcija prestaje, kažu oni čiji je posao da utiču na donošenje odluka.

"Kad imate način da se legalno založite za svoje interese kod donosioca odluka – to vam je i efikasnije, i trajnije i jeftinije nego da to radite korupcijom", ističe Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije.

I bez zakona, lobiranje u Srbiji postoji, ali će njegovim donošenjem, tvrde nadležni, iz sive preći u legalnu zonu.

"Mi ne znamo ko dolazi u kancelarije javnih funkcionera, mi ne znamo ko ih presreće na hodnicima i u parkovima i pokušava da im predloži neke ideje koje mogu da utiču na javni interes", ukazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Dubravka Filipovski, predsedavajuća Globalne organizacije parlamentaraca u borbi protiv korupcije u Srbiji, navela je da je suština tog zakona da se smanji korupcija u Srbiji, da se "potisnu kvazilobisti" u Srbiji i da se ta oblast dekriminalizuje.

"Cilj donosioca odluka, odnosno onih koji utiču na donoioce odluka, treba da postane transparentan", rekla je Dubravka Filipovski.

Kako postati lobista? 

Da bi neko postao lobista, prvo mora da položi ispit u Pravosudnoj akademiji, zatim da se registruje u Agenciji za borbu protiv korupcije i za svaku uslugu potpiše ugovor sa naručiocem. S druge strane, naručilac je dužan da u roku od 15 dana o razgovoru obavesti nadležnu agenciju.

"Ako propisom previše stegnemo lobiranje, ako nametnemo previše obaveza za lobistu i lobirano lice onda ćemo prosto gurnuti i lobiste i lobirana lica u veću sivu zonu. Zakon o lobiranju mora da bude donekle liberalan", smatra Radomir Ilić.

Nenad Vuković ukazuje da pored korporacija i krupnih kapitalista, lobiranje omogućuje da se čuje i glas marginalnih grupa – trudnica, gej populacije, proizvođača organske hrane.

"Svi oni koriste usluge lobista i mogućnost da lobiranjem dođu do zaštite svojih interesa", rekao je Vuković.

Političko lobiranje je dugogodišnja tradicija u SAD. Legenda kaže da je sam termin lobista nastao 1869. godine, kada je Bela kuća izgorela, pa je predsednik Grant dane provodio u lobiju hotela Vilard u Vašingtonu, gde su ga tadašnji predstavnici železnice i proizvođači pamuka satima čekali da bi pokušali da obezbede novac za svoje potrebe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво