Aleksinčani pamte žrtve bombardovanja

Početak NATO bombardovanja Srbije večeras će biti obeležen u Aleksincu državnim komemorativnim skupom na kojem će prisustvovati državni vrh Srbije.

Ivanka Mitrović iz Aleksinca svakodnevno prolazi pored spomenika civilnim žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu, na kome su 24 imena, što joj vraća sećanja na bombe i ruševine iz kojih se ona izvukla, ali njeni prijatelji nisu.

"Izbegavam da gledam spisak, jer ih sve poznajem. Mnogo mi je teško", rekla je Ivanka Mitrović.

Noć kada su joj u bombardovanju stradali svekrva, svekar i zaova, a ona i dvoje dece ranjeni, tema je o kojoj se u kući Vukice Miladinović ne govori. Ipak tu su fotografije i još više žive slike koje ni posle 19 godina ne blede.

"Uspela sam tamo gde su bila vrata da rukama, glavom, telom, kopam cigle da spasem svoju decu", kaže Vukica Miladinović.

Njen suprug Bratislav, koji je tada bio mobilisan, 19 godina kasnije ima poruku koju će preneti i na državnoj ceremoniji povodom obeležavanja godišnjice početka bombardovanja.

"Da se nikad ne zaboravi ovako nešto. Da taj milosrdni anđeo ne bude opet milosrdni đavo", poručio je Bratislav Miladinović iz Aleksinca.

Tačno u 20 sati večeras, uz gašenje javne rasvete i sirene za vazdušnu opasnost podsećanje na 78 dana NATO agresije.

Ceremonija će biti održana ispred aleksinačkog centra za kulturu. Očekuje se veći borj građana, kao i dolazak državnog vrha Srbije.

Nenad Stanković, predsednik Opštine Aleksinac kaže da je time ukazana pažnja žrtvama Aleksinca u NATO bombardovanju.

Direktan prenos ove ceremonije biće na Prvom programu RTS-a od 20 sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи