Aktivisti PAOR-a prepešačili 100 kilometara u okviru akcije "Zrenjanin zauvek"

Aktivisti zrenjaninske NVO "Panonska antifašistička organizacija" (PAOR) prepešačili su 100 kilometara u okviru akcije "Zrenjanin zauvek" i tako istakli svoje protivljenje inicijativi za promenu imena Zrenjanina.

Šetnja je započeta juče u jutarnjim časovima u rodnom mestu narodnog heroja Žarka Zrenjanina, a oni su danas nešto pre 13 časova stigli do spomenika "Uči" u centru Zrenjanina.

Pre "osvajanja" spomenika Žarku Zrenjaninu, njima su se pridružili istomišljenici u zrenjaninskom naselju "Ruža Šuman", koji su sa aktivistima PAOR-a šetali do centra tog grada.

Aktivista PAOR-a Srđan Papić Đurić rekao je za Tanjug da je šetnja urodila plodom i da su usput dobijali veliku podršku od žitelja banatskih sela.

"Utisci su sjajni, svi smo veoma umorni, ali nas raduje što smo razgovarali sa mnogim stanovnicima sela kroz koja smo prolazili na putu i dobili povratne informacije da je čitava priča u vezi sa promenom imena grada pogubna i besmislena", rekao je Tanjugu Papić Đurić i dodao da su im podršku davali prijatelji i poznaninici.

"Nadamo se da je poruka preneta i da je ovih 100 kilometara pokazalo koliko je važno da biti Zrenjaninac ili Zrenjaninka ne znači samo protiviti se inicijativi o promeni naziva našeg grada", poručio je aktivista PAOR-a, dodajući da on i njegovi saputnici nisu naišli ni na kakve neprijatnosti.

PAOR je jedna od organizacija koja se protivi inicijativi o promeni imena Zrenjanina, a iz organizacije ranije su naveli za Tanjug da je povod za njihovu šetnju "pogubna antifašistička inicijativa" za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad.

Idejni pokretač inicijative o promeni imena grada Zrenjanina u Petrovgrad bilo je Udruženje "Petrovgrad", a predsednik tog udruženja Budmir Jovanović ranije je rekao Tanjugu da je šetnja PAOR-a besmislena, te da su akteri šetnje unutar javne rasprave o toj inicijativi bez argumenata i da su netrpeljivi prema neistomišljenicima.

Zrenjanin je od 1935. godine do početka Drugog svetskog rata nosio ime Petrovgrad, a aktuelna gradska vlast je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražila mišljenje o procedurama promene imena grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво