Podrška studentima sa hendikepom

Usluge Univerzitetskog centra za studente za hendikepom, tokom proteklih deset godina koliko postoji, koristilo je oko hiljadu studenata. Centar je osnovan s namerom da pruži podršku studentima sa hendikepom na svim nivoima visokog obrazovanja, pa ih danas sve ćešće srećemo i na master i doktorskim studijama.

Univerzitet u Beogradu trenutno pohađa oko 500 studenata sa hendikepom. Nikola kaže da su uslovi na Pravnom fakultetu odlični, kao i komunikacija sa upravom, ali da bi trebalo da postoji bolja komunikacija između studenata i profesora.

"Da možemo lakše da zakažemo i da nam lakše organizuju susret što se tiče konsultacija, da nam prilagode termine predavanja i vežbi", kaže Nikola Ilić student Pravnog fakulteta.

Studenti kažu da imaju najznačajniji resurs, a to je upornost. Za akademce koji ne vide, obezbeđen je skener koji treba da im omogući da dobiju pristupačnu literaturu.

"Imamo vozilo u centru, ja kada sam studirala toga nije bilo. Ono što je najznačajniji pomak i što zaista želim da istaknem da su i studenti sa intelektualnim teškoćama počeli da upisuju fakultete i da studenti koji imaju teškoće spektra autizma i to je tada bilo nezamislivo kada smo osnovali Centar", kaže Ljupka Mihajlovska uz Centra za studente sa hendikepom.

Imaju svog predstavnika u Studentskom parlamentu. Zgrada Rektorata je u potpunosti pristupačna za one koji se otežano kreću.

"Treba raditi na prilagođavanju prostora nastavnih metoda, pristupa nastavnika iz nastavnog procesa da bi oni u potpunosti mogli da ostvare svoje mogućnosti. Konkretno, nama trenutno treba više vozila koji će im omogućiti bolji pristup", kaže Nada Kovačević prorektor Univerziteta u Beogradu.

Centar sarađuje sa tri ministarstva.

"Smatramo da je veoma važno, u skladu sa strategijom, da se omogući dovoljno didaktičkih materijala i svega onoga što ovakav jedan centar pruža i što pomaže mladim ljudima da se školuju na adekvatan način i, na kraju krajeva, da prave svoju profesionalnu karijeru", kaže Snežana Klašnja, pomoćnik ministra omladine i sporta.

Studenti se nadaju se da će i drugi univerziteti u Srbiji osnovati ovakve centre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво