Primedbe AKS na radni tekst ustavnih amandmana

Predloženi ustavni amandmani doveli su do polarizacije između velikog dela stručne javnosti i predstavnika vlade, dok se advokatura zajedno sa građanima Srbije nalazi u sredini, rekao je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

"Srednji put koji smo mi izabrali, nezavisno od drugih strukovnih udruženja i vlade je specifičan jer imamo posebnu vrstu odgovornosti da zastupamo i interese advokature kao profesije i interese građana", istakao je Viktor Gostiljac.

Prema njegovim rečima, advokatura je zadovoljna što je uspela da odbrani ustavno-pravni položaj advokature kao ustavne kategorije, s obzirom na to da je u procesu donošenja ovih ustavnih amandamana bilo govora da će doći do izbacivanja advokature iz Ustava što bi za nju bilo neprihvatljivo.

"Tom činjenicom mogu da budu zadovoljni i građani jer im se time ne garantuje samo dobijanje pravne ponoći, već i pravo na dobijanje kvalitetne pravne pomoći koju im može pružiti samo advokatura", naglasio je predsednik Advokatske komore Srbije, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni komentari i primedbe AKS na Radni tekst ustavnih amandmana.

Navodi da advokatura nije zadovoljna što je predloženim ustavnim amadmanima došlo do izbacivanja njenog predstavnika iz Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT).

"AKS smatra da advokatura treba da bude deo tih tela, ali da njen predstavnik ne treba da bude biran kao do sada u Narodnoj skupštini, već da advokatura treba da ima pravo da sama izabere svog predstavnika u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca", napomenuo je Gostiljac.

"Napredovanje sudija i tužilaca urediti pravilima"

Predsednik Advokatske komore Beograd Jugoslav Tintor navodi da je dobro što su iz sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca isključeni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti.

"Kada je u pitanju sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, advokatura smatra da je dobro što su iz njihovog sastava isključeni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, ali smatra da većinu članova u tim telima treba da imaju predstavnici sudija i tužilaca koje su izabrale njihove kolege", rekao je Tintor.

Kako je dodao, ono što razlikuje stav advokature u ovim ustavnim reformama i od predstavnika strukovnih udruženja sudija tužilaca, nevladinog sektora i od predstavnika vlade jeste uređenje prvog izbora sudija i tužilaca.

"Stojimo na stanovištu da prilikom prvog izbora na sudijsku i tužilačku funkciju izbor može da izvrši samo Narodna skupština koja predstavlja izraz suverenosti naroda u čije ime sud izriče presudu", naglasio je Tintor.

Navodi da napredovanje sudija i tužilaca treba da bude uređeno jasnim pravilima i uporedivim kriterijumima.

"Nakon izbora u Narodnoj skupštini, karijerno napredovanje sudija i tužilaca treba da zavisi samo od Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i da bude uređeno jasnim pravilima i uporedivim kriterijumima tako da postoji određena izvesnost u očekivanjima nosilaca pravosudnih funjkcija", naglasio je Tintor.

Pored toga što što je advokatura zadržala položaj u delu Ustava koji reguliše ljudska i manjinska prava, ta profesija smatra da joj je mesto i u delu Ustava koji se odnosi na pravosuđe i da bi Ustav trebalo da predvidi odredbu koja glasi: "advokatura kao deo pravosuđa je samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći koja se uređuje zakonom".

"Ne postoji pravosuđe bez advokature"

"Bez pružanja građanima stručne pravne pomoći – građani ostaju bez zaštite pred sudovima i tužilaštvima. Pravosuđe bez advokature ne postoji", ukazao je advokat Vladimir Beljanski.

Ističe da se advokatura zalaže za nezavisnost sudstva jer se, kako je pojasnio, bez nezavisnog sudstva advokatura svodi na nezakonite i nepredviđene radnje.

"Advokatua nije mešetarenje, bavljenje korupcijom i nije trgovina uticanjem već primena prava, naših znanja i veština koje smo sticali godinama kroz ovaj posao. Nezavisno sudstvo je od ogromnog značaja, a toga ne može biti ako mi nismo predviđeni kao deo pravosuđa", naveo je Beljanski.

AKS je u svojim komentarima na Radni tekst ustavnih amandmana istakla i primedbu na predlog da se izbor sudija i tužilaca može izvršiti samo ako je kandidat završio posebnu obuku u pravosuđu.

Takvo rešenje bi, kako smatra advokatura, onemogućilo pristup pravosudnim funkcijama za advokate i druge pravosudne profesije.

Advokatura se takođe zalaže za ujednačavanje sudske prakse i predlaže da se uspostave mehanizmi koji bi obezbedili sprovođenje načela po kome sudovi u jednakim slučajevima donose jednake odluke.

"Jednako postupanje u jednakim slučajevima je nešto što advokatura s pravom očekuje i apostrofinamo pitanje ujednačavanja sudske prakse kao 'rak ranu' srpskog pravosuđa proteklih decenija. Za to pitanje nije našla rešenje nijedna reforma", rekao je Tintor ukazujući na nezadovoljstvo građana nejednakim postupanjem sudova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво