Zrenjanin, inicijativa koja je podelila javnost

Inicijativa za promenu imena Zrenjanina u nekadašnji naziv Petrovgrad podelila je građane najvećeg banatskog grada. U znak protesta inicijativi, dva ultramaratonca su krenula u stokilometarsku šetnju iz Izbišta kod Vršca sve do Zrenjanina.

Kontroverze oko inicijative za vraćanje Zrenjaninu imena Petrovgrad uticale su da se usijaju društvene mreže.

Već nedeljama se pišu peticije, organizuju tribine, predavanja, a dvojica aktivista NVO krenuli su iz Izbišta u 7.00 časova, ispred rodne kuće Žarka Zrenjanina, u dvodnevnu stokilometarsku šetnju do najvećeg banatskog grada koji od 1946. godine nosi ime narodnog heroja. Nadaju se da će im se priključiti ostali građani.

Jedan od organizatora Srđan Papić Đurić iz PAOR-a, Panonske aktivističke organizacije Zrenjanina, kaže da su on i njegov saputnik ultramaratonci, ali da se nadaju da će im se priključiti i drugi građani, kako budu prolazili kroz njihova mesta.

"Ovo je protest povodom arogancije inicijative koju su pokrenuli pseudoistoričari, tajkuni, krupni kapitalisti, ideološki preletači – mi smo to više puta naglašavali. Ono što je nama bitno je da neko posle ovoga snosi odgovornost", rekao je Srđan Papić Đurić.

Budimir Jovanović iz Udruženja građana Petrovgrad smatra da postoji agresivna kampanja raznih NVO koje, navodi, "žele da nametnu našem gradu i uopšte našem narodu fašizam".

"Ne znam ko je ovde fašista da bi postojale antifašističke organizacije. Zna se ko su u Drugom svetskom ratu i celog prošlog veka bili fašisti, koje države i koje nacije. Mislim da iza svega stoji interes određenih krugova da se ponište odluke od pre sto godina o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji i mislim da je to krajnji interes određenih grupa pojedinaca i NVO", rekao je Jovanović.

Još 1992. godine je održan referendum za promenu imena grada, kada su Zrenjaninci ogromnom većinom odlučili da njihov grad zadrži aktuelno ime. Kraj ove protestne stokilometarske šetnje je sutra posle podne ispred spomenika Žarku Zrenjaninu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 23. mar 2018, 10:27) - Mico [neregistrovani]

Promena imena grada Zrenjanina.

Zamolio bih inicijatore promena imena grada Zrenjanina da nam iznesu tačnu kalkulaciju troškova koji prate ovu ideju.Da dostave pismenim putem svim svojim sugrađanima iste kalkulacije.Za lazne kalkulacije da krivično odgovaraju.Ukoliko nisu spremni na takav korak, a žele to da urade po svaku cenu....Neka to urade svima nama na njihov (sopstveni) račun.Zbog čega bi građani plaćali njihove ideje?