Predstavljen Nacrt izveštaja o stanju žive u Srbiji

Rezultati dvogodišnjeg projekta "Preliminarna procena stanja za implementaciju Minamata konvencije o živi u Republici Srbiji", koji je realizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Programom UN za razvoj (UNDP) i podršku Globalnog fonda za životnu sredinu predstavljeni su u Beogradu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan zahvalio se na podršci koju UNDP daje kroz ovaj i druge projekte na unapređenju životne sredine u Srbiji, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Ovakvi projekti su podrška Ministarstvu zaštite životne sredine i svim nadležnim institucijama kako bi pratili svetske standarde i inovacije i unapredili upravljanje hemikalijama i živom", rekao je ministar Trivan.

Kako je istakao, živa, koja ima izuzetno štetno dejstvo na životnu sredinu i zdravlje ljudi je paradigma borbe protiv zagađenja i zagađivanja, kao i zločina koji se vrše protiv životne sredine u Srbiji, kao što je odlaganje opasnog otpada.

Trivan je poručio da će svi oni koji su protivzakonito upravljali opasnim otpadom biti kažnjeni.

Ministar je najavio oduzimanje dozvola onim operaterima koji se bave kriminalnim pohranjivanjem opasnog otpada, a dobili su dozvolu da njim zakonito upravljaju.

Zamenica stalne predstavnice UNDP Srbija Svetlana Nedera pozvala je sve u Srbiji da zajedno učine sve što mogu kako bi problem žive postao prošlost.

UNDP upravlja projektima vrednim 54 miliona dolara

Nedera je rekla da UNDP u 42 države širom sveta sprovodi projekte u vrednosti od 54 miliona dolara, kojima se pruža podrška rešavanju prioritetnih problema.

"Mi pružamo podršku izradi prvog izveštaja o živi u Srbiji i paralelno sa izradom tog izveštaja započet je i proces pripreme nacionalnog profila žive", navela je Nedera.

Projektom "Preliminarna procena stanja za implementaciju Minamata konvencije o živi u Republici Srbiji", koji je prvi put sveobuhvatno sagledano stanje upravljanja živom u Srbiji, utvrđena je spremnost Srbije da implementira sve međunarodne obaveze propisane odredbama Minamata konvencije, kao i prioritetne oblasti za rešavanje u vezi sa upravljanjem živom u našoj zemlji.

Upravljanje hemikalijama jedno je od najznačajnijih pitanja u oblasti zaštite životne sredine, gde se ističe regulisanje upravljanja živom kao materije koja ima izuzetno štetno dejstvo na životnu sredinu, bezbednost i zdravlje ljudi.

Minamata konvencija o živi je međunarodni akt kojim se reguliše upravljanje živom koju je Srbija potpisala 2014. godine, i od tada preduzima niz aktivnosti na pripremama za ratifikaciju Konvencije i preuzimanje propisanih obaveza, navedno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара