Lončar: Tim za besplatne preglede na pokretnom mamografu

Ministarstvo zdravlja zaposliće 10 radiologa i formirati tim koji će u celoj Srbiji organizovati kampanje besplatnih pregleda dojke na pokretnom mamografu, s obzirom da se tek trećina žena odazove na redovan pregled u domovima zdravlja, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na tribini posvećenoj Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke.

Zlatibor Lončar je naveo da je prošle godine 120.000 žena između 50. i 69. godine pozvano na redovan mamografski pregled dojke, a da se odazvalo oko 45.000 žena.

S druge strane, ministar kaže da će zbog velikog interesovanja sugrađanki akcija besplatnog pregleda na pokretnom mamografu ispred zgrade RTS-a biće produžena, dok će slične akcije biti organizovane u celoj Srbiji.

"Zaposlićemo još tehničara i desetak mladih radiologa koji su pri kraju specijalizacije, a koji će se baviti samo pregledima na pokretnim mamografima. Suočavamo se sa dva apsurda jer se žene kampanjski odnose prema zdravlju. S jedne strane, ne odazivaju se na redovne preglede, a ne mogu da stignu na red kada su u pitanju akcije na pokretnim mamografima", napomenuo je Lončar.

Govoreći o borbi protiv opake bolesti ministar je naveo da je obezbeđena najsavremenija terapija za obolele od raka dojke, kao i dovoljan broj aparata za radio terapiju.

Kako je naveo, od 2012. godine u 35 opština u Srbiji u tri ciklusa pregledano je oko 312.000 žena, a kod 776 otkrivena je zloćudna bolest.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Radan Džodić istakao je važnost skrininga kao sekundarne prevencije od raka dojke i napomenuo da je bolest izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi.

"Važno je da se žene odazovu na organizovan skrinig kako bi se tumor otkrio kada nije opipljiv pregledom, ali jeste izlečiv operacijom i dodatnom dijagnostikom. U Srbiji je trenutno moguće obaviti pregled na 42 aparata, a trebalo bi otvoriti stotinak skrining jedinica da bismo smanjili smrtnost od raka dojke", naveo je Džodić.

Pomenuo je i bavljenje sportom i izbegavanje masne hrane, alkohola i cigareta kao osnovne mere u primarnoj prevenciji od raka dojke, sa kojim se svake godine suoči oko 4.000 žena, a gotovo 1.700 njih izgubi bitku za život.

Poziv ženama da urade mamografiju 

Vršilac dužnosti direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" i šefica Kancelarije za skrinig Verica Jovanović naglasila je da bismo organizovanim akcijama skrininga i uključivanjem udruženja žena koje su se izborile sa zloćudnom bolešću doprineli smanjenju smrtnosti od raka dojke.

"Prema procenama Globokana pre nekoliko godina na 100.000 žena u Srbiji njih 22 su gubile bitku sa bolešću, a prema našim pokazateljima danas od raka dojke u Srbiji umre 19 žena na 100.000"', navela je Jovanovićeva.

Ona je apelovala na žene koje imaju između 50 i 69 godina da urade mamografiju svake dve godine, a ako je u porodici bilo obolelih od raka pregled treba uraditi i pre 50. godine.

Jovanovićeva je naglasila da svaka žena jednom mesečno treba da uradi samopregled dojki, a da jednom godišnje obavi ultrazvučni pregled.

Na današnoj tribini dodeljeno je priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke šefici Odseka za hirurgiju dojke u Opštoj bolnici u Užicu Maji Gulan, koja je i osnivač savetovališta za žene lečene od raka dojke "Jefimija" i "Evropa dona Srbija".

Priznanje za životno delo za zalaganje u realizaciji brojnih akcija Fonda B92 u borbi protiv ove bolesti i za podizanje svesti o tome u Srbiji posthumno je dodeljeno doktoru Zoranu Rakočeviću.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se od 2013. na inicijativu kompanije "Avon" i Fonda B92 uz podršku Ministarstva zdravlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво