Prikupljanje ličnih podataka jednim klikom, kako se zaštititi?

Vreme kada su se lični podaci prikupljali u papirnom obliku i kada se njihova jedina kopija čuvala po registratorima i prašnjavim policama je davno iza nas. Danas se podaci prikupljaju skoro svakim klikom. Razvoj interneta i tehnologije čini nas sve ranjivijim.

Podatke o nama prikupljaju velike kompanije i organizacije, ali i male, poput aplikacija. Nakon toga one pakuju, obrađuju i preklapaju informacije da bi se dobio neki profil osobe. A onda se vrlo često iste i zloupotrebljavaju.

"Gotovo svaki vajerles uređaj na koji se mi prikačimo u nekom kafiću ili bilo gde, ako nije zaštićen, pa čak i ako je zaštićen, omogućava kriminalcima da vrlo lako pristupe svemu tome što mi koristimo, da uđu u naš telefon i isprate sve što smo radili", upozorava stručnjak za sajber bezbednost Vladimir Radunović DIPLO fondacije.

U javnosti se spekulisalo da je izbore za predsednika SAD 2016. godine obeležila, upravo, zloupotreba podataka. Navodno, kompanija "Kembridž analitika" pobrala je privatne informacije više od 50 miliona korisnika Fejsbuka i te podatke iskoristila za podršku Donaldu Trampu.

A iste te godine EU je donela jedinstven pravni instrument, tzv. GDPR, koji stupa na snagu 25. maja ove godine. Njime se reguliše zaštita podataka o ličnosti u svim članicama, ali i svim državama koje na neki način posluju sa EU.

"Onog momenta kada ste vi svoje poslovanje usmerili ka građanima EU, bilo tako što vam je sajt npr. na nekom od jezika koji se govori u EU, onda je očigledno da vi poslovanje usmeravate na to tržište i pristajete na pravni okvir koji postoji u toj zemlji i onda se primenjuje uredba o zaštiti podataka o ličnosti", objašnjava Nevena Ružić iz službe Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Pravni savetnik Aleksandar Ugljevarević ističe da se GDPR odnosi i na, na primer, neke naše kompanije koje preko sajta prodaju proizvod u evrima.

"Na taj način targetira se lice u EU i primenjuje se na lica i organizacije u Srbiji", naveo je Uglevarević.

Zakonska regulativa nije dovoljna 

U Srbiji se to pitanje još reguliše Zakonom iz 2008. godine. Neophodno je usvajanje novog zakona koji će biti usklađen sa pravilima EU. Međutim, samo regulativa, saglasni su stručnjaci, nije dovoljna da se zaštitimo.

"Jedan moj prijatelj je otišao u fotokopirnicu i hteo je da tamo izvadi izvod zdravstvene knjižice svog deteta prosto ne razmišljajući da su to, pod jedan, osetljivi podaci u vezi sa decom, a, pod dva, osetljivi podaci koji se tiču zdravstenog stanja. Prosto ne postoji svest o tome kod nas", rekao je Ugljevarević.

Osim samih društvenih mreža, koje lične podatke koriste kako bi poboljšale svoje usluge i prodale više oglasa, informacije o korisnicima mogu jednako tako biti dostupne i uhodama, prevarantima, kradljivcima identiteta, ali i provalnicima, kojima npr., mogu biti izuzetno zanimljivi podaci o tome kada planirate da idete na godišnji odmor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво