Svetski forum za informaciono društvo, u trci za nagradu i Srbija

U Ženevi je počeo Svetski forum za informaciono društvo. Ove godine okuplja 85 ministara i više od 200 predstavnika vlada, nevladinih organizacija i direktora IT kancelarija i elektronske uprave. Kancelarija za IT Vlade Srbije je u konkurenciji za nagradu Svetskog foruma.

Od 685 projekata koji se bore za nagradu, Kancelarija za IT je trenutno u prvih pet. Ono što Srbiju izdvaja u odnosu na druge projekte, uz formiranje Kancelarije, je i osnivanje Nacionalnog data centra, realizacija projekta "Bebo, dobrodošla na svet", e-inspektor, ali i e-novac.

"Na sastanku sa generalnim sekretarom, gospodinom Đaom, Međunarodne telekomunikacione unije, koja je u stvari najviše telo UN zaduženo za informaciono-komunikacione tehnologije pričali smo o projektima digitalizacije u Republici Srbiji. Visoko je ocenjen napor Vlade Republike Srbije i premijerke Ane Brnabić na uspostavljanju projekata digitalizacije koji prožimaju sve sfere našeg društva – od elektronske uprave, preko prosvete, zdravstva i drugih segmenata našeg društva", navodi Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Srbije.

Generalni sekretar ujedno je i potvrdio da će učestvovati na regionalnom forumu posvećenom digitalizaciji i povezivanju Zapadnog Balkana u oktobru u Beogradu.

"Vidim da je projekat digitalizacije u Srbiji značajan projekat. IT je nešto što je neophodno za zemlje koje se razvijaju. Nacionalna strategija je nešto što vam je i bilo potrebno, bili su vam potrebni ovakvi veliki projekti", ističe Hulen Đao, generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije.

Cilj ove organizacije i u narednom periodu ostaje digitalno povezivanje, šira primena širokopojasnog interneta posebno u manje razvijenim zemljama.

"Pokrivenost mobilnim mrežama u nekim afričkim zemljama je ispod 40 odsto. U Palestini, na primer, ljudi tek počinju da koriste 3G, dok u oblasti Gaze imaju samo još 2G tehnologiju. Kada je reč o internetu i tu imamo veliki rascep između razvijenih i nerazvijenih zemalja", objasnio je Hulen Đao.

Na rang listi najvišeg tela UN za informaciono-komunikacione tehnologije većina evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, iznad je globalnog proseka, bar kada je reč o razvoju IT sektora. Na vrhu liste je Island, a među najlošijima su Kuba i Haiti.

Prema izveštaju tog tela, razvoju IT sektora prethodnih godina doprineo je, uz širenje širokopojasnog interneta, razvoj mobilne telefonije i mobilnog interneta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво