U Srbiji jedna žena dnevno umre od raka jajnika, a dve obole

Svaki peti smrtni slučaj u Srbiji posledica je neke maligne bolesti. Od raka godišnje oboli više od 35.000 ljudi, a umre oko 20.000. Iako većina malignih bolesti može da se spreči, na vreme otkrije i leči – u Srbiji nije tako. Nije najčešći ali je najsmrtonosniji ginekološki kancer.

U Srbiji dnevno najmanje jedna žena umre a dve obole od raka jajnika. Stručnjaci poručuju: Godišnji ginekološki pregled je obavezan, a ako se pojave određeni simptomi i traju danima – javite se lekaru.

Šef Hirurške i Onkološke službe u GAK "Narodni front" prof. dr Vladimir Pažin ističe da su ti simptomi nadutost stomaka, gubitak apetita, mestimični bolovi u maloj karlici, poremećaj stolice, mokrenja, jači bolovi.

"Tada pacijentkinja svakako treba da se obrati doktoru, ako već njoj ne padne na pamet da bi to moglo biti nešto opasno po nju, doktoru bi svakako trebalo, pa će je uputiti na dalja ispitivanja", rekao je dr Pažin.

Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori" ukazuje da bolest ne dolazi preko noći.

"Svako se od nas pita 'zašto baš ja', i mislimo da nas nikada neće strefiti takva katastrofalna bolest. Ja sam brzo svoje snage konsolidovala, bila svesna da moram da istrpim lečenje koje je mukotrpno jer bolest ne dolazi preko noći i ne može preko noći da se izleči", rekla je Đokićeva.

Od prošle godine na listi lekova je i jedan inovativni lek za karcinom jajnika. Lekari, a pre svih pacijentkinje, očekuju da o trošku države uskoro dobiju još jedan lek koji odlaže ponovnu pojavu bolesti.

"Svaki pomak i uvođenje novih modernih inovativnih terapija sigurno da raduje svakog doktora koji onda može bolje da pomogne pacijentu. Ovaj lek odlaže ponovno napredovanje bolesti i daje jedan dugi period bez napredovanja bolesti", ističe medikalni onkolog prof. dr Suzana Vasović sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Borba protiv svih malignih bolesti je maratonska – to najbolje znaju pacijenti i njihove porodice. Zato je ovododišnji 31. Beogradski maraton posvećen borbi protiv raka. U okviru Nacionalne kampanje RTS-a, poslaće se zajednička poruka da mora da se aktivira u borbi za zdravlje, a protiv raka, jer otkriven na vreme – rak je izlečiv.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара