Bivši radnici MUP-a Srbije sa KiM zahvalni državi na podršci

Nekadašnji pripadnici MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije pozdravili su donošenje uredbe Vlade Srbije kojom je regulisan njihov radno-pravni status, zahvalivši predsedniku Aleksandru Vučiću na ličnom angažovanju da njihovi problemi budu rešeni na adekvatan i pravedan način.

Predstavnik radne grupe radnika MUP-a Srbije sa KiM Rajko Šekularac rekao je na konferenciji za novinare da je uredbom koju je Vlada Srbije donela 22. februara obuhvaćeno oko 1.200 nekadašnjih pripadnika MUP-a Srbije na KiM.

"Naši zahtevi su bili jasni jer uredba iz 2013. godine, kada je nama prestao radni odnos u MUP-u Srbije, bila je neustavna, nezakonita i diskriminatorska. Isticali smo u svim našim zahtevima da se ta uredba mora promeniti i staviti van snage, te doneti akt koji će biti usklađen sa Ustavom i zakonima", kazao je Šekularac.

Prema njegovim rečima, bivši radnici MUP-a Srbije na KiM su tokom višegodišnje borbe za rešavanje svog statusa samo tražili da njihova prava budu tretirana na pravedan i nediskriminatorski način.

"Sve je teško išlo do momenta kada smo uspeli u tome da nas primi tada predsednik vlade a sada predsednik države Aleksandar Vučić.

Tada smo izneli zahteve koje je tadašnji premijer prihvatio i shvatio kao opravdane, i tada je mnogo više počelo da se radi na izradi zakona o ostvarivanju naših prava", rekao je Šekularac, navevši da će rešenja iz pomenute uredbe biti uneta i u zakon.

"U narednim mesecima zakon o statusu bivših radnika na KiM"

Objasnio je da su njegove kolege pristale da njihovi problem privremeno budu rešeni uredbom, jer je potrebno u narednim mesecima doneti zakon kojim bi se regulisao status zaposlenih u svim onim državnim organima na Kosovu i Metohiji koji su prestali da funkcionišu.

Govoreći o konkretnim koristima nove uredbe, Šekularac je precizirao da penzije nekadašnjih radnika MUP-a Srbije na KiM više nisu privremene već posebne, rešen je problem finansiranja, penzije nisu bile nasledne a sada jesu, iznos penzija je povećan sa 60 na 70 odsto plate ostvarene u 2013. godini.

Takođe, nova uredba im dozvoljava prava na rad na osnovu ugovora o delu, a ukinut je član kojim im je penzija bila garantovana samo ukoliko žive na KiM.

Šekularac je, osim predsedniku Srbije, zahvalio i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, direktoru Marku Đuriću, zameniku direktora Željku Joviću kao i šefu kabineta Aleksandra Vučića – Ivici Kojiću, koji su im, kako je rekao, pružili podršku i bili na "njihovoj strani".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи