Takmičenje studenata japanskog jezika u Beogradu

Studenti japanskog jezika iz regiona testirali su znanje na takmičenju pod nazivom Džapen bol na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nadmetanje se održava širom sveta već 26 godina, a Beograd je postao i regionalni centar tog takmičenja.

Predstavnice Sarajevskog univerziteta ovoga puta pokazale su najbolje znanje japanskog jezika, književnosti, prava, ekonomije, istorije, nauke, umetnosti.

Sanda Šljivo sa Univerziteta u Sarajevu, oduševljena je pobedom.

"Nismo očekivale uopšte da ćemo proći u finale, a kamoli da osvojimo prvo mesto, jer, iskreno, nismo imale nešto preterano vremena da se pripremamo, zbog obaveza", rekla je Sanda.

U završnici takmičenja našlo se deset ekipa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

"Zadovoljna jesam, ali nije moglo prvo mesto. Za razliku od prošle godine, pitanja su bila trostruko teža", kaže Maša Banđur sa beogradskog Filološkog fakulteta, osvajač drugog mesta.

Ana Marija Širola, sa Sveučilišta u Zagrebu, nalazi se među osvajačima trećeg mesta.

"Isto tako nam je ovaj put bio učenje na terenu. Mislim da smo dosta mogli i danas ovde da naučimo", istakla je Ana Marija.

Takmičenje je od velikog značaja za afirmaciju Srbije, nauke i japanologije, kažu na fakultetu. I važno je i studentima, ali i profesorima da vide koliko je stečeno znanje primenjivo.

"Benefiti su uglavnom po osnovi toga što je Džapen bol skup testova iz različitih oblasti znanja u vezi sa Japanom. To su znanja koja su korisna i koja nisu tako knjiška ili samo udžbenička", ukazala je dekanka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. Ljiljana Marković.

Đunici Marujama, ambasador Japana u Srbiji, ističe da su u organizaciji programa pomogli japanska ambasada i vlada.

"Nadam se da da će se program razvijati narednih godina. Imamo programe saradnje sa Univerzitetom u Beogradu i voleo bih da se i oni unaprede", naveo je Marujama.

Katedra za japanologiju u nas postoji četiri decenije. Prvi smo u regionu Jugoistočne Evrope i Balkana dobili mogućnost da održavamo ovakvo takmičenje, koje je osnovano pre 26 godina u Americi, sa ciljem da se promoviše japanska kultura.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво