Srbija dnevno gubi 107 stanovnika, novim merama protiv crne statistike

Poražavajuća demografska slika Srbije – problem čije je rešavanje apsolutni prioritet države. Predsednik Republike upozorio je juče da u zemlji živi manje od sedam miliona stanovnika, a ako se negativni trendovi nastave, do 2060. Srbija će imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika. Novoosnovani Savet za populacionu politiku već radi na merama koje treba da ukoče takozvanu belu kugu.

Kuršumlija – toplička opština, koju stanovništvo godinama napušta. Odlaze mladi, a prava je retkost porodica sa više dece.

"Ne pamtim da se u zadnjih deset godina rodilo neko dete u komšiluku, a ni u celom selu", kaže Zoran Stojanović iz Devče.

Zoran Jovanović iz sela Gornje Kordince ističe da je mnogo neoženjenih. "Dosta je neoženjenih koji su moje dobi i stariji, tako da u suštini selo odumire", rekao je Zoran.

Mile Denić iz sela Mikulovac ukazuje da ima puno momaka koji neće da se žene. "U moje vreme bilo je devojaka, sad ih i nema toliko, mahom su otišle po gradovima", priča Mile.

Da bi zadržala mlade i podstakla rađanje, Kuršumlijska vlast prebrojala je lokalnu kasu.

Oko 27 miliona dinara godišnje – i opština se svrstla među one koje najviše izdvajaju u te svrhe.

"Nezaposlene majke dobijaju od opštine 20.000 mesečno godinu dana, ako je treće ili svako naredno dete, onda je to 18 meseci. One koje rade imaju jednokratnu pomoć – 40.000", rekao je predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Dragoceno, imajući u vidu da je prirodni priraštaj upravo u južnoj i istočnoj Srbiji najviše u padu.

Za deset godina broj stanovnika manji za 385.000

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 2006. do 2016. godine, broj stanovnika u Srbiji smanjio se za 385.000. Godišnje nestane varoš poput Prijepolja ili Bečeja.

"Svaki dan gubite 107 stanovnika u Srbiji, zamislite koliko to izgleda za deset dana, za tri meseca, za godinu dana. To je zaista frapantno i nešto što treba da nas osvesti kao naciju", rekla je sociološkinja Milica Vesković Anđelković.

I dok dnevno gubimo 107 stanovnika, Albanija, na primer, dobije 64. Samo u pet opština imamo pozitivan prirodni priraštaj. 

"Novi Sad, Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Preševo. Svi ostali smo u minusu", rekla je Vesković Anđelkovićeva.

U proseku stari smo 42,9 godina. Gubimo stanovništvo, a dobijamo sve više penzionera. Prve mere tek osnovanog Saveta za populacionu politiku najavljuju već od 1. jula.

Nove mere 

Predviđa se da za prvo dete majka dobija 100.000 dinara jednokratno. Za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće 12.000 dinara deset godina i za četvrto 18.000 mesečno deset godina.

"Mi smo radeći izmenu i dopunu zakona o finansijskoj podršci porodicama predvideli da se 100.000 da za prvo dete, da to bude prva mera. Međutim, ovo alarmantno stanje nas je nateralo da neke stvari promenimo", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević.

Negativan demografski trend traje još od osamdesetih godina prošlog veka kada je prvo primećen u Vojvodini, devedesetih se proširio na ostatak Srbije, i ima tendenciju rasta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи