Majke doniraju organe za novi život svoje dece

Od početka godine na Vojnomedicinskoj akademiji urađeno je sedam transplantacija bubrega. Za naredni period pripremili su još tri para za intervenciju, donori su majke.

Na Klinici za nefrologiju Vojnomedicinske akademije oporavljaju se Nenad i Miroslav. Nove živote otpočeli su zahvaljujući transplantaciji bubrega koje su dobili od majki.

Dvadesetpetogodišnjem Nenadu intervencija je urađena pre dve nedelje, i njegova majka, koja je bila donor, već je na kućnom oporavku. Tridesettrogodišnjem Miroslavu, transplantacija je urađena pre pet dana. U sobi pored je njegova majka, koja mu je darivala bubreg.

"Deset meseci sam bio na peritonealnoj dijalizi. Sad je sve u redu, operacija je bila uspešna, drugi život", rekao je Nenad koji sada planira da stvara porodicu.

I Miroslav ističe da je nakon transplantacije sve drugačije.

"Transplantacija je naravno velika stvar, sve je mnogo bolje jer ne idete na dijalizu, imate vremena za mnoge druge stvari, i, naravno, mnogo ste zdraviji", ističe Miroslav.

Miroslavljeva majka Ljiljana kaže da se nije dvoumila oko doniranja bubrega. "Majka rađa, a sada mu dajem drugi život", rekla je Ljiljana.

Još jedna majka naredne nedelje darovaće sinu bubreg. Urađene su sve lekarske provere i transplantacija je u utorak.

"Idem na dijalizu već dve i po godine, borim se, teško je", navodi Dragan.

Njegova majka ističe da je srećna jer će darivati sinu bubreg i omogućiti mu novi život.

"Srećna sam što mogu sinu da dam bubreg, da živi sa porodicom, jer se dosta mučio, bio je više u bolnici nego kod nas u kući, u selu", navodi Draganova majka.

Od početka godine na VMA sedam transplantacija bubrega 

Profesor dr Đoko Maksić sa Vojnomedicinske akademije navodi da uspešna transplatacija pacijentima omogućava kvalitetniji život.

"Uspešna transplantacija bubrega pacijentima omogućava punu psihosocijalnu i radnu rehabilitaciju, daje šansu da nastave život, da se kompletno rehabilitovani ostvare kroz porodicu, da imaju što duži i kvalitetniji život, bez hroničnih problema i promena na krvnim sudovima koje svaka duža dijaliza napravi", objašnjava dr Maksić.

Od početka godine na Vojnomedicinskoj akademiji urađeno je sedam transplantacija bubrega. Za naredni period pripremili su još tri para za intervenciju, donori su majke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво