Jastrebovi čuvaju nebo iznad vršačkog aerodroma

Ptice na avionskoj pisti velika su opasnost kod poletanja i sletanja aviona. Ovaj problem na vršačkom aerodromu, gde se obučavaju piloti iz celog sveta, najhumanije su rešili -angažovali su profesionalne dresere ptica grabljivica. Jastrebovi danas čuvaju nebo iznad vršačkog aerodroma uspešno, čime je bezbednost na najvišem nivou.

Una i Sig gospodare nebom iznad vršačkog aerodroma i garant su da će pitomci iz celog sveta, koji se obučavaju za pilote leteti bezbedno.

"Radi se o biološkoj, prirodnoj zaštiti protiv neželjenih ptica, gde uz pomoć dresiranih ptica grabljivica metodom sokolarstva uspevamo da održimo broj populacije ptica na jednom minimumu", kaže Hani Girgis, sokolar.

Ptice se rasteruju urođenim strahom od predatora, a na ovaj način rešen je višedecenijski problem na vršačkom areodromu, na kojem se do pre godinu dana, zbog blizine deponije, pista crnela od ptica.

"S obzirom na to da je ovo aerodrom koji u sezoni ima čak više operacija nego beogradski aerodrom smatrali smo da bi trebalo da učinimo nešto po tom pitanju i tako je došlo do saradnje između nas i sokolara", kaže Aleksandra Popović, rukovodilac letenja u Pilotskoj akademiji u Vršcu. 

Ptice ni na vidiku, koliko se pogledom dopire. Una, Sig i Kolt suvereno gospodare ovim prostorom.

"Sada smo ih rasterali, ptice znaju, shvatile su da je ovde jastreb konstantno, odnosno da je osvojio teritoriju i sada se ptice drže dalje", kaže sokolar Hani.

Grabljivice su ćudljive ptice i nije ih lako dresirati – zato je poverenje osnov komunikacije vladara neba i dresera.

"Sa pticom nema apsolutno nikakve represije, sve što se desi je ljudska greška i čovek mora da razmišlja kako da to reši", kaže Radan Bulatović, sokolar.

Ovakva biloška zaštita sprovodi se na aerodromima širom sveta, a u Srbiji vršački aerodrom kompanije SMATSA jedini je koji je veliki bezbednosni problem rešio na ovaj način.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво