Sumorna slika Mataruške i Bogutovačke banje – kako do konačnog rešenja?

Mataruška i Bogutovačka banja, nekada među najposećenijim odmaralištima i lečilištima u Srbiji, četvrtu godinu zaredom su bez gostiju, sa zatvorenim objektima. Zaposlenima je prekinut radni odnos posle prihvatanja socijalnog programa u decembru 2015. godine. Vlada preduzima niz mera sa ciljem konačnog rešenja statusa ovih ali i drugih banja u Srbiji koje ne rade.

U prostranom parku Mataruške banje tek po neki prolaznik, hotel "Termal" je zatvoren, kao i drugi objekti. U Bogutovačkoj banji, slika je još sumornija.

Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković navodi da u zemlji ima 35 urbanizovanih banja, ali da se u njima nalazi 5.572 ležaja koji apsolutno nisu u funkciji.

U nemalom broju neiskorišćenih banjskih ležajeva u Srbiji su i smeštajni kapaciteti hotela u Mataruškoj i Bogutovačkoj banji, kao i u privatnim vilama i apartmanima.

Vlasnica apartmana Zora Borisavljević kaže da je radila u Švajcarskoj 40 godina i da je sav svoj kapital uložila u Bogutovačkoj banji da bi izgradila kuću.

"Međutim, banja ne radi već tri godine i mi smo svi u gubitku", ističe Borisavljevićeva.

Udruženje banja Srbije i Privredna komora Kraljevo imaju isti stav u pogledu rešenja višegodišnjih problema ovih banja.

Direktor regionalne Privredne komore Kraljevo Zvonko Tufegdžić kaže da se ta institucija zalaže da se izvrši uspešna privatizacija ili da se pronađe strateški partner.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je krajem prošle godine Vlada Republike Srbije formirala radnu grupu na čelu sa resornim ministrom Rasimom Ljajićem koja treba da predloži rešenje.

"Zadatak radne grupe je da razmotri sva otvorena pitanja, kao i da predloži strateške mere za način funkcionisanja banja i banjskih lečilišta", navode u Ministarstvu.

Pored toga, izvršnom presudom privrednog suda u Kraljevu od 22. novembra 2017. godine celokupna imovina Privrednog društva "Mataruška i Bogutovačka banja" vraćena je iz javne svojine u društveni kapital društva, rešen je postupak restitucije, što bi takođe moglo da ubrza rešenje statusa ovih banja.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво