Koliko država pomaže majkama u Rusiji, a koliko u Srbiji

Ruskinje će od 1. januara ove godine za prvorođenče ukupno dobiti od države nešto manje od 3.000 evra, dok će u Srbiji majke trećeg i četvrtog deteta dobiti deset puta više, odnosno nešto manje od 30.000 evra.

U obe države reč je o nastojanju vlasti da zaustave pad nataliteta i poprave demografsku sliku, koju je predsednik Aleksandar Vučić definisao kao poražavajuću.

Svaka majka u Srbiji za prvo dete, prema rečima predsednika Vučića, dobiće jednokratno 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće 12.000 i za četvrto 18.000 dinara mesečno tokom deset godina.

Republiku Srbiju će ova mera u početku koštati oko 12 miliona evra.

Ruska vlada dodelila je krajem novembra prošle godine 2,4 milijarde dolara programu za stimulisanje rađanja.

Prema ovom programu Ruskinje će od početka ove godine za prvo dete dobijati po 180 dolara tokom 18 meseci. 

Međutim, to će se odnositi samo na porodice čiji prihod nije veći od jedne i po prosečne zarade.

Pored toga, do 2021. godine biće zadržan postojeći sistem po kome majke dobijaju jednokratnu pomoć od 453.000 rubalja za drugo i svako naredno dete.

Ruska Federacija, u kojoj živi 146,9 miliona ljudi, "izgubila" je više od pet miliona ljudi u periodu od raspada Sovjetskog Saveza do 2018. godine.

Stimulacije i u regionu

U Crnoj Gori je zakonom predviđena naknada majkama troje ili više dece u visini od 264 evra mesečno.

Pravo na naknadu stiče žena koja rodi troje dece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno žena koja rodi četvoro ili više dece i ostvari najmanje 15 godina radnog staža.

Ovo pravo se ne može koristiti za vreme trajanja radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju.

Po crnogorskom zakonu, žena koja rodi troje ili više dece, a koja se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, ima pravo na mesečnu naknadu u visini od 144 evra.

Što se tiče Hrvatske, grad Zagreb uveo je projekat roditelja odgajatelja. Ovaj projekat omogućuje roditeljima troje i više dece ostanak kod kuće uz naknadu. Za tu meru se prijavilo oko 3.000 roditelja a prihvaćeno je oko 2.500 zahteva.

Naknada iznosi oko 3.800 kuna mesečno. Kada na to doda pomoć za opremu novorođenog deteta i povraćaj poreza, maksimalna naknada je 6.055 kuna.

Programu stimulacije rađanja priključila se i Republika Srpska, koja uvodi naknadu za porodilje u visini minimalne plate.

Sve nezaposlene porodilje u Republici Srpskoj će primati mesečnu naknadu u visini od 405 konvertibilnih maraka u trajanju od 12, odnosno 18 meseci za treće dete.

Cilj ove vladine mere je da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene porodilje primaju određenu finansijsku pomoć tokom perioda tokom kojeg se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

Vlada Republike Srpske već obezbeđuje novčanu pomoć u iznosu od 250 konvertibilnih maraka za opremu za novorođenče svim porodiljima, materinski dodatak za nezaposlene porodilje, jednokratnu pomoć za treće i četvrto dete u iznosu od 600 konvertibilnih maraka za treće i 450 maraka za četvrto dete, te dečji dodatak i druge mere u okviru podrške porodici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво