Srpski đaci na PISA testiranju, kakva su očekivanja

Najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, PISA testiranje počinje 16. aprila. Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavaće oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije. Sredstva za PISA testiranje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju.

Rezultati, koji se očekuju krajem 2019. godine, pokazaće stepen funkcionalnosti našeg obrazovanja, kao i šta treba promeniti kako bi se postigli željeni standardi.

U prvih deset zemalja sa najboljim rezultatima nalazi se Singapur, Japan i Estonija, a među najlošijima Dominikanska Republika. 

"Da li kokoški treba da se daje aspirin" i da li je moguće da čovek odveze auto do prodavnice - samo su neka od pitanja na probnom PISA testu koji su prošle godine imali učenici Medicinske škole na Zvezdari. Uskoro ih očekuje novo testiranje, a utisci sa prošlogodišnjeg su različiti.

Anketirani učenici su rekli da su dobili pitanja iz srpskog jezika i iz finansija, što je zadalo najviše problema.

"Bila su pitanja o Nikoli Tesli i njegovom odrastanju. Zanimljivo pitanje je bilo u vezi mleka, koliko je koncentracija masnih naslaga u mleku", istakao je drugi učenik.

Test nije zahtevao puno razmišnjanja, smatra treću učenik.

Na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole.

"Ovo testiranje je dobro za praćenje efikasnosti našeg školskog sistema i ispituje koliko su znanja i veštine koje učenici stiču u školskom sistemu primenjiva u praktičnom životu, odnosno koliko su funkcionalna, što je i osnovni smisao postojanja škole", kaže Jasmina Pavićević, pedagog u Srednjoj medicinskoj školi u Beogradu.

Testiranje neće biti organizovano u svim školama u isto vreme, ali će zadaci biti isti.

"Škole mogu da u ovom periodu od 16. aprila do 28. maja da izaberu datum koji njima najviše odgovara za testiranje, pod uslovom da testitaju sami. Ukoliko im je potrebna pomoć u kompijuterima onda se dogovaramo oko datuma testiranja. Ali načelno škole biraju datume kada će u njihovim školama biti testiranje", kaže Dragica Babić Pavlović, kordinatorka Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja.

Prema novom Zakonu škole su u obavezi da učestvuju u međunarodnim istraživanjima.

Učešće škola, pre svega se misli na srednje škole, u međunarodnim istaraživanjima je obavezno da se ne bi desilo da neke škole odbiju učešće, jer za potrebe ovako velikog istraživanja, reprezentativnost uzorka je najbitnija", istakla je Gordana Kosanović iz Ministarstv prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na svake tri godine, a Srbija učestvuje od 2001. Na testu 2012. srpski đaci nisu se baš proslavili. Zauzeli su 43. mesto u konkurenciji od 65 zemalja. A 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво