"Planira se ponovno formiranje vojnih sportskih saveza"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin navodi da se planira ponovno formiranje vojnih sportskih saveza kako bi se ojačao vrhunski sport i omogućilo pripadnicima VS da se takmiče sa pripadnicma drugih vojski.

Aleksandar Vulin je na Kopaoniku obišao pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se nalaze na obuci u zimskim uslovima i učesnike "7. CISM trening kampa" na pripremama za učešće reprezentacije Vojske Srbije na skorašnjem Svetskom prvenstvu u alpskom i nordijskom skijanju u Austriji.

Vulin navodi da su, za razliku od članova stranih vojnih reprezentacija koji se uglavnom profesionalno bave sportom u kojem se takmiče, sportisti VS najpre vojnici, profesionalni pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, koji tokom radnog vremena obavljaju svoje profesionalne obaveze.

Oni su, dodao je ministar, sportisti koji se požrtvovano i naporno pripremaju u svoje slobodno vreme, otkidajući za treninge vreme od svoje porodice, ili od odmora "jer to vole i žrtvuju se za svoju vojsku i za sve nas".

To treba da se promeni, istakao je ministar odbrane.

Istakao je da Vojska Srbije poklanja veliku pažnju razvoju sporta u svojim redovima.

"Upravo zbog toga ćemo u narednom periodu nastojati da ojačamo posebno vrhunski, reprezentativni sport. Želimo da omogućimo da se vojska takmiči između sebe i s drugim vojskama, ali i da se takmiči i s civilima, da pokaže koliko je deo našeg sveukupnog života, našeg društva", rekao je Vulin.

Zbog toga, dodao je ministar odbrane, u planu je ponovno formiranje vojnih sportskih saveza, ili nekadašnjih četa.

"O modalitetima se još razmišlja, ali ti napori pokazuju koliko se pažnje poklanja fizičkoj obuci i fizičkoj spremi naših pripadnika", napomenuo je ministar.

Vojska ponos cele Srbije 

Dodao je da pripadnik VS možda može nekada da ima oružje koje nije najsavremenije na svetu, ali nije moguće da imamo vojsku koja je manje obučena, ili koja je fizički manje spremna od bilo koje vojske na svetu.

"Svaki naš vojnik može da se nosi sa bilo kojim svojim kolegom u nekoj stranoj vojsci, a na nama je da mu obezbedimo uslove da pokaže sve svoje sposobnosti", istakao je ministar odbrane.

"Kad se već toliko žrtvuju, kad ima mnogo razloga da se građani ponose njima, jer se rame uz rame bore s profesionalnim sportistima, učesnicima olimpijada i svetskih prvenstava, na nama je da učinimo sve što možemo da im to što s toliko srca rade, bude i profesionalna obaveza", naglasio je ministar Vulin, tokom obilaska 51. skijaškog poligona na Kopaoniku.

Skijaši Vojske Srbije spremni za svetsko prvenstvo 

Na 54. Svetkom vojnom prvenstvu skijaši će se takmičiti u konkurenciji 135 zemalja.

"Imamo mušku i žensku alpsku ekipu, nordijsku mušku i žensku ekipu. Discipline su slalom i veleslalom", navodi kapetan dr Denijel Pesić, kapiten tima.

U timu su takmičari sa velikim međunarodnim iskustvom. Ove godine uvodi se disciplina paraski, gde je dragoceno i iskustvo u padobranstvu.

"To je kombinacija dve discipline, najpre se voze dve veleslalom trke, zatim se skače na cilj, šest skokova na planini pod uglom od 30 stepeni", objašnjava zastavnik Radmila Đurić iz Specijalne brigade.

O realizaciji treninga na Kopaoniku i rezultatima najboljih skijaša Vojske Srbije ministra je upoznao general major Siniš Radović, šef Misije Vojske Srbije pri CISM.

Vulin je na Kopaoniku obišao i pripadnike Specijalne Brigade i pilote RViPVO koji se na ovoj planini nalaze na obuci u zimskim uslovima i kondicioniranju u skijanju.

Nakon toga, Vulin je sa predstavnicima Opštine Raška i Raškog upravnog okruga razgovarao o pomoći lokalne samouprave u realizaciji određenih infrastrukturnih projekata Ministarstva odbrane i Vojske na 51. skijaškom poligonu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи