Sećanje na žrtve martovskog pogroma na KiM

Parastosom u manastiru Gračanica, polaganjem cveća kod spomenika nestalim osobama i svečanom akademijom obeležena je godišnjica martovskog pogroma nad Srbima.

U Gračanici, Kosovskoj Mitrovici i u drugim srpskim sredinama širom KiM služen je parastos stradalima tokom martovskog pogroma.

Godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji obeležena je komemorativnim skupom u Kosovskoj Mitrovici, odakle je poručeno da srpski narod nikada neće zaboraviti stravičan zločin koji je nad njim počinjen pre 14 godina, niti odustati od insistiranja da odgovorni za organizovanje i sprovođenje nasilja budu kažnjeni.

Parastos je služen kod glavnog mosta, a predstavnici lokalne vlasti i Kancelarije za Kosovo i Metohiju posetili su i mesta pogibije dvoje žitelja severnog dela grada koji su tokom martovskog pogroma ubijeni snajperskim hicima.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da se 17. marta dogodio jedan od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope.

"Da stvar bude paradoksalnija sve se to desilo u prisustvu međunarodnih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe. Srbe niko nije zaštitio, oni su proterani i gotovo da se niko nije vratio jer i danas, posle 14 godina, njima je bezbednost ugrožena, imovina uzurpirana, a zastrašivanja su gotovo svakodnevna", rekao je Petković.

"Trajni ožiljci nečoveštva" u Gračanici

Počast žrtvama odata je parastosom u manastiru Gračanica, koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, a potom i svečanom akademijom "Trajni ožiljci nečoveštva" u Domu kulture, na kojoj je poručeno da je martovski pogrom ostavio trajan ožiljak u životima Srba, ne samo na Kosovu i Metohiji već i šire, ali da ih to neće pokolebati u dostizanju pravde.

Vladika Teodosije je poručio da je 17. mart podsetnik i poruka da se budućnost jednog naroda ne može graditi na zaboravu istorije, jer nove generacije ne mogu imati budućnost ako zaborave za šta su živeli i zašto su se žrtvovali njihovi preci. 

Obeležavanju pogroma prisustvovali su predstavnici Udruženja porodica stradalih i nestalih, Srpske pravoslavne crkve, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lokalne samouprave i drugi.

Godišnjica pogroma obeležena i u Beogradu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je, u svojim prostorijama u Beogradu, obeležilo 14. godišnjicu pogroma nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

Obeležavanju godišnjice u spomen sobi "Kosmetske žrtve" prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić, potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, kao i porodice žrtava.

Dalibor Jevtić je rekao da je prošlost na KiM teška, da je stradalo puno nevinih žrtava "čiji dželati još nisu kaženjeni".

"Prošlost je zaista teška. Srba danas na prostoru KiM ima manje nego što nas je bilo i taj trend se nastavlja. Naša je obaveza da, učeći ono što se dešavalo u prošlosti, uradimo nešto kako bi budućost bila drugačija", istakao je Jevtić.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković je rekao da se pre 14 godina na KiM desilo nešto što se možda u današnjem svetu dešava samo na Bliskom istoku.

"Desilo se nešto što danas još uvek možda radi samo Islamska država na teritoriji Iraka, Sirije i nekih drugih zemalja. Desila su se velika zverstva, ubistva...", rekao je Marinković.

Kako je istakao, nikada se niko nije borio za KiM kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nikada nećemo prepustiti zaboravu naše ljude koji su ubijeni, prognani, kidnapovani. Naša vlada i parlament će itekako raditi na tome da se ovako nešto nikada ne ponovi", istakao je Marinković.

"Tražiti punu odgovornost za svaku žrtvu" 

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je ukazao da je bilo puno žrtava, a da za zločine niko nije odgovarao.

"Ono što se u kontinuitetu dešava ovih 20 godina kulminiralo je ubistvom Olivera Ivanovića, čoveka koji je svih tih 20 godina bio deo svih nas, deo svih naših stradanja, deo svega kroz šta smo svi zajedno prošli. On je bio neko ko je imao viziju i bio svetionik. Nažalost, onako kako su i sve ostalo uradili, i ovo mučko ubistvo je izvršeno. Zato danas, i kada god se budemo okupili, za svaku žrtvu, za svako ubistvo i svakog zločinca treba da tražimo punu odgovornost", poručio je Odalović.

Na obeležavanju godišnjice pogroma Srba govorio je i predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić.

"Kako je porodicama, to najbolje one znaju", rekao je Spasić i dodao da se njihova tragedija nastavlja, jer pravda nije zadovoljena i počinioci zlodela nikada nisu kažnjeni.

Na današnji dan, 17. marta 2004. godine, izvršen je veliki pogrom nad Srbima i srpskim svetinjama na KiM.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво