U Kikindi prva odšteta za nestalu bebu

Sudija Osnovnog suda u Kikindi Radojka Radovanović ocu bebe koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta dosudila je prvu odštetu u Srbiji u iznosu od 10.000 evra.

Po žalbi Državnog pravobranilaštva, prvostepena presuda se još nalazi pred Apelacionim sudom u Novom Sadu, a ova će odluka uticati i na sve ostale slične parnice.

Odluka sudije Radovanović istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u slučaju roditelja koji ni nakon 30 godina nisu saznali šta se desilo sa njihovom bebom koja je rođena i navodno umrla u Ćupriji oktobra 1983. godine.

Sudiju Radojku Radovanović iščekuje još jedan sličan postupak u kikindskom Osnovnom sudu.

Presuda od 6. februara nije doneta po zakonu o nestalim bebama, koji je Vlada Srbije usvojila prošle nedelje, navele su Novosti.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Vlada 8. marta usvojila Predlog zakona o nestalim bebama i podsetila na to da se on već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali da je po formiranju nove vlade iz nje povučen.

"Ovog puta su u Predlog implementirane odredbe koje su bile deo dogovora s pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om. One su u tom momentu bile predložene kao amandmani, a sada smo skratili proceduru i odmah ih implementirali u predlog zakona", rekla je Kuburovićeva za Novosti.

Nezadovoljno, Udruženje roditelja "Za istinu i pravdu o bebama", obratilo se Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, tražeći da se njihove primedbe proslede Komitetu ministara.

"Nije tačno da su se vlasti u Srbiji konsultovale sa Udruženjem roditelja u vezi sa predlogom zakona u januaru. Prema njemu, nemoguće je implementirati presudu Evropskog suda, jer nisu predviđeni ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo istražne radnje. Vlasti guraju zakon da bi u sudovima sve zataškali", piše Udruženje Savetu Evrope.

Njihova inicijativa upućena vlastima, koja je prihvaćena, podrazumeva formiranje mešovite komisije (kao mehanizma i nadzornog tela, predviđenih presudom iz Strazbura), koju bi činili predstavnici udruženja roditelja i države. Ona bi istraživala svaki pojedinačni slučaj nestalih beba.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво