Novi život porodice Kostić u Lapljem Selu

Šestočlana porodica Kostić u Lapljem Selu još se navikava na život u novom stanu, dodeljenom nakon što su se požalili predsedniku Srbije, koji je u januaru razgovarao sa Srbima na Kosovu i Metohiji. Imaju osnovne uslove za život, a majka Milica nije zaboravila dato obećanje – da će roditi i peto dete!

Nemaju svoju zemlju, nemaju materijal za gradnju kuće. Živeli su kao podstanari. Pomoć su tražili svuda.

"I na kraju smo dočekali da dobijemo stan onda kada smo se najmanje nadali", priča Milica Kostić.

Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica, objašnjava da je, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Opština brzo reagovala i izašla u susret dvema porodicama i smestila ih u stanove u Lapljem Selu.

Te dve porodice su socijalni slučajevi, dodaje Popović.

U novom stanu graja u šestočlanoj porodici Kostić. Najmlađi ne miruju, jer su im potrebni stalna pažnja i osnovni uslovi za razvoj. Porodica Kostić više ne izdvaja za kiriju.

"Verujte da je to olakšanje za moju decu, pre svega. Bilo je veoma teško, 130 evra svakog meseca. Jer kirija se daje unapred mesec dana, deca kreću u školu, užina, knjige, sveske. Šta da kažem. Mašala, imamo ih četvoro", ističe otac Dalibor Kostić.

"Daće bog, ako budemo imali i peto, koje sam ja obećala predsedniku. Pa samo kad pomislim i da se prekrstim, koliko ćemo mi unučadi da imamo. Koliko je sve to lepo, onda shvatam koliko su ove druge stvari nevažne", dodaje Milica Kostić.

Kostići su u stanu od 50 kvadrata jednu sobu odvojili za starije devojčice, Danicu i Nikolinu.

"Učim tamo u sobi, a pišem ovde domaći. Do škole mi sad treba dva-tri minuta", kaže Danica.

Da bi opremili stan najosnovnijim, Kostići su podigli kredit. Milica je još godinu dana na porodiljskom odsustvu, a suprug radi na održavanju vozila u javnom saobraćajnom preduzeću.

Noseći se primerom porodice Kostić, opštinska vlast u Gračanici najavljuje pomoć i drugim porodicama.

"Ove godine je u planu izgradnja šest stambenih jedinica sa po četiri stana", ističe predsednik opštine Gračanica.

Prema evidenciji koju u lokalnoj upravi poseduju, u opštini Gračanica je stotinak porodica kojima treba krov nad glavom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво