Janković: Najviše pritužbi zbog rodne diskriminacije

Građani Srbije najviše pritužbi podnose zbog rodne diskriminacije Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, rekla je poverenica Brankica Janković.

Prema njenim rečima, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralni državni organ za suzbijanje svih oblika diskriminacije, u proteklih nekoliko godina realizovao je brojne aktivnosti na prevenciji i zaštiti od rodne diskriminiacije i rodno zasnovanog nasilja.

Aktivnosti su, ističe Jankovićeva, održane kroz edukacije i obuke zdravstvenim, socijalnim radnicima, policiji, sudijama, tako i sa upoznavanjem javnosti sa najčešćim slučajevima diskriminacije.

Jankovićeva je te podatke iznela na regionalnoj konferenciji "Sprovođenje Istanbulske konvencije Saveta Evrope - izazovi i naredni koraci" u Sarajevu i podsetila da je Srbija bila među prvim zemljama koje su ratifikovale taj dokument.

Dodala je da su izmene i dopune Krivičnog zakonika značajno doprinele usklađivanju sa standardima Istanbulske konvencije, kao i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Učesnici konferencije iz BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije, ali i međunarodnih organizacija naglasili su ulogu i značaj regionalne saradnje u suzbijanju diskriminacije koja je, kako su istakli, veoma dobra, traje dugo i kontinuirano, a da su rezultati te saradnje vidljivi u svim zemljama regiona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво