Borba za ruske turiste, Srbija koristi svoju šansu

Višegodišnja priča o tome da je malim turističkim zemljama neophodno da se regionalno udruže da bi postale konkurentnije, na upravo završenom sajmu u Moskvi je i konkretizovana. Naime, ruskom tržištu ponuđen je devetodnevni aranžman u okviru kojeg se obilazi šest zemalja: Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Makedonija. Na Sajmu u Moskvi Srbija je dobila prvu nagradu za celokupni nastup.

Za turiste iz Rusije i Kine poslednjih godina bori se čitav svet. Srbija je u tome u prednosti jer je s njima povezuje dugo i iskreno prijateljstvo.

Od 2014. godine, kada su Rusiji uvedene međunarodne sankcije, sve evropske države svake godine beleže pad broja ruskih turista – sve osim Srbije, koja se nije priključila sankcijama.

Rusi su među pet najbrojnijih gostiju. Prošle godine bilo ih je 15 odsto više.

Građani koje je ekipa RTS-a anketirala u Moskvi znaju za Srbiju i ono što ona može da ponudi.

"Vi ste pravoslavci. Naša braća. Volela bih da posetim Srbiju", rekla je jedna od Ruskinja.

Mnogi su poželeli da dođu i zbog fotografija koje prikazuju lepote zemlje. Pamte da je Beograd 2008. bio domaćin Evrosonga, a neki su obišli i više gradova, jer, kažu, vole Srbiju.

"Sa mnogim turistima sa kojima smo ovde razgovarali kažu da, kad odu na neke druge destinacije i tamo kažu da su Rusi, odmah ih vide kao nekog od koga treba uzeti novac, a kada dođu u Srbiju i kažu da su Rusi, dočekaju ih velikodušno i prijateljski", ističe direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Turisti iz hladne Rusije godinama su odlazili samo na more, ali više ne.

"Rusima je dosadilo da se samo kupaju i sunčaju. Oni žele nešto egzotično, ali da je u Evropi. Tu je velika šansa balkanskih zemalja, a posebno Srbije", ukazuje Elena Preobraženska iz Amarkon medija.

Stomatološki turizam – još jedna šansa za Srbiju

Na Sajmu turizma u Moskvi predstavile su se i mnoge svetski poznate medicinske ustanove. Iz Srbije više od sto stomatoloških ordinacija i klinika za plastičnu hirurgiju ima licencu za rad sa strancima.

"Na našem Sajmu turizma, koji je nedavno bio u Beogradu, veliki broj šefova delegacija koji su tamo bili prisutni ostali su nekoliko dana duže kako bi svoje zube sanirali u Beogradu", naveo je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Dok je u Srbiji već puklo proleće, u Moskvi i dalje – debeli minus. To ne smeta turističkim brodovima opremljenim snažnim motorima da se probijaju kroz sante leda na reci Moskvi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи