Kuburović sa delegacijom Baden-Virtenberga

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa delegacijom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koju je predvodio ministar pravde i evropskih poslova pokrajinske Vlade Gido Volf, a sa kojima je razgovarala o napretku Srbije u procesu pristupanja EU.

Ministri su se usaglasili da Nemačka i Srbija imaju jako dobru saradnju, što se može zaključiti i po dolasku više nemačkih kompanija u poslednjih nekoliko godina, koje danas u Srbiji zapošljavaju oko 40.000 radnika.

Ministarka Kuburović je istakla da Ministarstvo pravde, zajedno sa još više od 50 institucija, posvećeno radi na sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

Ona je rekla da je u toku proces izrade izmena Ustava iz oblasti pravosuđa u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudija i tužilaca, i dodala da će konačni nacrt teksta amandmana biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg se pozitivnog mišljenja neće ići dalje u proceduru usvajanja.

Govoreći o efikasnosti pravosuđa, ministarka Kuburović je ukazala da je ona unapređena poslednje dve godine, čemu svedoči povećanje stranih investicija, poboljšanje investicionog ambijenta i napredak Srbije na "Duing Biznis" listi Svetske Banke.

Ona je ukazala da je Srbija posvećena i borbi protiv korucije, koja je dodatno ojačana novim zakonskim rešenjima i uspostavljanjem posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, od 1. marta ove godine.

Na sastanku je, takođe, istaknuto da je nemačka organizacija GIZ pružila veliku podršku Srbiji prilikom izrade važnih zakonskih rešenja i jačanja pravosudnih profesija, kao i da se partnerstvo sa GIZ-om nastavlja kroz novi projekat unapređenja upravnog sudstva u Srbiji.

Ministar Volf je rekao da Nemačka sa poštovanjem gleda na proces pridruživanja Srbije i ukazao da je Pokrajina iz koje on dolazi spremna da Srbiji pruži podršku kroz ekspertsku pomoć i razmenu znanja.

Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg je pokrajina na jugozapadu Nemačke, a glavni grad je Štutgart.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво