Šta se može s prištinskim diplomama

Ovih dana mediji su pisali da je Niški univerzitet postao meka za priznavanje diploma Albancima. Na to je reagovao rektor Dragan Antić, koji kaže da se diplome priznaju samo za nastavak školovanja. Sporazum o priznavanju diploma između Beograda i Prištine potpisan je 2011. godine, ali ga Priština ne sprovodi, kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Diplome se na univerzitetima pa i niškom od 2014. godine priznaju samo za nastavak školovanja, kaže rektor.

"Najviše tih diploma bilo je iz susednih zemalja, iz Bugarske, Makedonije, Albanije, sa teritorije Kosova i Metohije – naše teritorije, uz poseban tretman i poseban pravilnik koji je proizašao iz Uredbe Vlade Republike Srbije", kaže rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić.

Nisu sporne diplome sa univerziteta u regionu, kaže dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu, ali sa Kosova jesu.

"Ako mi ne priznajemo Kosovo kao državu i Kosovo jednostavno želi od nas da se odvoji, onda sam smatrala da mi ne treba da nostrifikujemo njihove diplome i uvek sam glasala protiv", kaže Jadranka Đurović Todorović, dekan Ekonomskog fakulteta.

Za priznavanje stranih diploma za zapošljavanje nadležno je Ministarstvo prosvete, odnosno njegov poseban centar u koji stižu i zahtevi Kosova.

"Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje u svrhu zapošljavanja od osnivanja u oktobru 2015. godine nije priznao nijednu diplomu izdatu na teritoriji tzv. republike Kosovo. Svi podnosioci zahteva informisani su da su njihovi zahtevi na čekanju do okončanja Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine o statusu Kosova i priznavanju diploma", navodi Ministarstvo prosvete.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da je u Srbiji od 2011. do 2015. godine priznato 28 diploma koje su izdale privremene institucije u Prištini, ali ne znaju koliko je priznato ranije. Znaju da Priština nije priznala nijednu diplomu iz Srbije.

Mediji spekulišu da je Niški univerzitet priznao je u poslednje dve do tri godine dvadesetak diploma iz Prištine.

"Priznavanja je bilo u značajnoj meri do 2014. godine, kada je bilo priznavanje diploma vezano za zaposlenje. Ja ne mogu da znam tačne cifre, ali tu su bili naši građani različitih nacionalnosti", kaže rektor Antić.

Informacije o priznavanju diploma u Nišu pojavile su se u medijima uoči izbora za novog rektora Niškog univerziteta. Dosadašnji rektor Dragan Antić na ovoj funkciji je od 2012. godine. Kao jedini kandidat poverenje je dobio i za treći mandat.

U Ministarstvu prosvete potvrđuju da iz Niša nisu dobili nikakav zahtev povodom priznavanja diploma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи