Predstavljena RTS Planeta

Od početka rada, RTS-ova OTT platforma – RTS Planeta registrovala je više od 50.000 korisnika. Njima RTS Planeta pruža priliku da prate programe RTS-a i Radio Beograda uživo ili 72 sata odloženo, ali i da pristupe programskom arhivu kako televizije tako i radija.

RTS Planeta je budućnost gledanja televizije i slušanja radija, istaknuto je na konferenciji za medije u Galeriji RTS-a povodom nove platforme.

Na multimedijskoj internet platformi RTS-a omogućeno je uživo praćenje 11 televizijskih – RTS 1, RTS 2, RTS 3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac, i četiri radijska kanala – Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202, Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije.

Za odloženo gledanje i slušanje dostupna je "catch up" usluga od 72 sata.

Korisnicima su na raspolaganju i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev (mogućnost praćenja TV i radijskih emisija u okviru Videoteke i Slušaonice), kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad.

Takođe, na multimedijskoj platformi RTS Planeta dostupna su i muzička izdanja PGP RTS-a, među kojima je i fonogram koji je Radio Beogradu ustupljen na čuvanje, iz 1904. godine.

Jedna od funkcionalnosti, pored odloženog gledanja i slušanja, jeste i mogućnost istovremenog praćenja četiri TV i radijska kanala.

„Istorijski momenat za budućnost televizije i radija“

Moderator događaja i prezenter platforme bio je Zoran Stanojević, novinar i urednik RTS-a, a prisutnima se obratila pomoćnica izvršnog direktora Sektora za razvoj i nove poslove RTS-a, doc. dr Tatjana Ćitić.

„Posebnu pažnju bih posvetila tematskim programima RTS-a, specijalizovanim programima, koji su dostupni na svakom mestu, u svakom trenutku. Naravno, pored tematskih programa, tu je i oko 5.000 video-materijala i audio-materijala, kao i fonograma, koji su u ovom trenutku dostupni na platformi. Bavili smo se, recimo, emisijama RTS-a koje su godinama unazad dobijale vrhunska priznanja iz ove oblasti. Pored toga, skrenula bih pažnju na emisije na znakovnom jeziku, takođe, na emisije za nacionalne manjine i na jezicima nacionalnih manjina, koje smo pronašli u našem programskom arhivu“, rekla je Tatjana Ćitić.

Istakla je da je ovaj projekat istorijski momenat za RTS, budućnost gledanja televizije i budućnost slušanja radija.

„Poslednjih desetak godina slušamo kao tadicionalna televizija treba da se prilagodi novim trendovima, novim medijima, odnosno tržištu koje diktiraju novi mediji. Mi kroz programsku produkciju vodimo računa o tome kako da odgovorimo na potrebe gledalaca, kao i kroz plasman našeg sadržaja“, kaže Ćitićeva.

Objašnjava i da je RTS mogao da pokrene ovaj projekat i ranije, ali da nije slučajno RTS-ova OTT platforma startovala ove godine.

„Ovo je 60 godina televizije. Ova godina je veoma značajna za televiziju i treba da je pamtimo i po ovom značajnom koraku koji je korak u budućnost razvoja televizije“, rekla je Tatjana Ćitić.

Pomoćnica direktora Radio Beograda i koordinatorka RTS Planete za Radio, Milica Kuburović, dodala je da se „na servis svakodnevno unose sadržaji nastali pre više decenija, pa korisnici mogu da očekuju da čuju i audio-materijale, koje Radio Beograd čuva od druge polovine 19. veka“.

Radio Beograd kao najstariji elektronski medij u Srbiji na ovoj platformi dobija i novi život jer, kako ocenjuje Milica Kuburović, ovde nudi audio, video sadržaje ali i svoj arhiv.

„Ako će televiziji biti potrebno 20-ak godina da arhivira i digitalizuje sadržaje televizijske, niko ne sme da se usudi da prognozira koliko će biti potrebno radiju sa četiri miliona sati audio-zapisa, što iz same proizvodnje Radio Beograda od osnivanja 1924, što iz decenija pa i celog veka pre toga, jer je Radio Beograd dobio na čuvanje što od pojedinaca i od institucija i od kolega iz drugih evropskih i svetskih radio-stanica stare audio-zapise na čuvanje – tako da je najstariji iz hiljadu osamsto osamdeset i neke“, navodi Milica Kuburović.

Na RTS Planeti su, od onoga što je Radio Beograd dobio na čuvanje, neke od najstarijih pesama koje su pevale zvezde s početka ovog veka, iz 1904, 1920. Reč je o narodnim, izvornim pesmama, odnosno najstarijim pesmama zabeleženim na fonogramima odnosno nosačima zvuka.

Od početka rada RTS-ova OTT platforma – RTS Planeta registrovala je više od 50.000 korisnika. Od toga njih 75 odsto redovno se loguje na našu platformu.

Korisnicima RTS Planete dostupna je iz riznica PGP-a, i između ostalog, i prva ploča objavljena 1959. godine – „Zvižduk u osam“. Dostupni su i sadržaji na jezicima nacionalnih manjina, emisije na engleskom jeziku, a sadržaj je prilagođen i osobama oštećenog sluha.

RTS Planeta za distribuciju video-sadržaja nema posrednika do publike. To znači da nema čekanja, niti tehničkog ograničenja broja onih koji prate naš program, kako u zemlji tako i van Srbije.

Najviše korisnike je, pokazuje statistika, iz Srbije, a zatim iz Nemačke, Austrije, Švedske, odnosno zemalja u kojima je naša dijaspora program iz Srbije mogla da prati eventualno preko satelita.

Njima RTS Planeta pruža priliku da prate programe RTS-a i Radio Beograda uživo ili odloženo, ali i da zavire u programski arhiv naše kuće.

RTS Planeta je dostupna svim korisnicima interneta širom sveta. U ovom trenutku, pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona.

Za RTS Planetu na mobilnim uređajima korisnik mora preuzeti RTS Planeta aplikaciju (za Android ili IOS), osigurati pristup internetu i ispravan rad prijemnog uređaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво