Obnova starih i izgradnja novih vrtića u naredne četiri godine

Sva deca bi trebalo da idu u vrtić jer njihov smisao nije samo čuvanje mališana već i socijalizacija, učenje, otkrivanje talenata. Zato će kroz "Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji", do 2022. godine biti obezbeđeno još 17.000 mesta u predškolskim ustanovama. Gradiće se novi i obnavljati postojeći objekti – 47 miliona evra obezbeđeno je iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Lista čekanja na upis u Predškolsku ustanovu "Naše dete" u Vranju nema. Ali tek svako drugo dete tog uzrasta ide u vrtić. Pitali su roditelje zašto i većina je odgovorila da kod kuće ima ko da brine o mališanima.

"Sada smo mi dali sami sebi zadatak i radimo na kvalitetnim programima kako bi i tu decu uveli u vrtić, da se deca socijalizuju i da ih spremimo i pripremimo za školu, a brigu i čuvanje ostavljamo za bake i deke kod kuće", kaže Vesna Terzić, direktorka Predškolske ustanove "Naše dete" u Vranju.

Situacija je slična u svim krajevima. Najmanje dece je u jaslicama, dok obavezni predškolski program pohađaju gotovo svi predškolci.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže da je obuhvat posebno nizak kada su u pitanju deca iz osetljivih grupa.

"Ministarstvo prepoznaje značaj vaspitanja i obrazovanja na ranim uzrastima i radi paralelno u dva pravca – na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja", rekao je Šarčević.

"Veći upis u vrtiće jedinstvena je prilika da se prevaziđu nejednakosti, da se prekine lanac siromaštva, a dugoročno će unaprediti konkurentnost srpske privrede i doprineti ekonomskom rastu i razvoju", rekao je Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Svaki dinar uložen u obrazovanje dece do njihove pete godine desetostruko se vraća, pokazuju istraživanja. U tom uzrastu razvijaju se njihove spoznajne sposobnosti. Uz stručnu podršku vaspitača, prepoznaju se i razvijaju talenti i za ceo život se stvara osnov za učenje.

Dušan Vujović, ministar finansija, smatra da je potrebno menjati sistem obrazovanja, sistem odnosa i sistem vrednosti.

"Treba da se počne rano. Ovo je pravi projekt u tom smislu. Ovde govorimo o 16.000 dece koja će biti uključena, mi očekujemo da će ovaj projekat privući sredstva i domaćih donatora i inostranih donatora", kaže Vujović.

Najmanje 30 opština dobiće nove vrtiće ili obnoviti stare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво