Udruženja: Zašto razlike u novcu iz budžeta za medije

Četiri medijska i novinarska udruženja negodovala su danas zbog načina na koji Ministarstvo kulture i informisanja ima nameru da raspodeli novac iz budžzeta Srbije namenjen za sufinansiranje medija, odnosno sufinansiranje "proizvodnje medijskih sadržaja".

U zajedničkom saopštenju Asocijacija onlajn medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija navode da su, prema objavljenom konkursu, napravljene velike razlike u uslovima za prijavu, zavisno od tipa medija.

Konkursi su ciljano profilisani za televizije, radio, štampu, onlajn medije, više privatnih agencija, a udruženja kažu da je to diskriminacija, koju zakon zabranjuje. 

Ministarstvo kulture i informisanja 5. februara je, kažu, raspisalo odvojene konkurse po tipu medija, ali tako da se međusobno razlikuju i ukupni iznosi izdvojenog novca.

"Dok je minimalni iznos za TV sadržaje 500.000, a maksimalni pet miliona dinara, kod internet portala ti iznosi su 300.000 odnosno milion dinara", navode ta udruženja.

Podsećaju da je Ministarstvo odbilo da odgovori na njihov zahtev da obrazlože takav poristup, a u dopisu koji su 19. februara uputili kabinetu ministra, te traže da reaguje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica je u međuvremenu reagovala i navela da je već tim povodom primila pritužbu portala "Južne vesti", da je postupak u toiku i da se tek nakon sprovedenog postupka može utvrditi da li ima povreda Zakona.

Poverenica istovremeno podseća udruženja na značaj medija u promovisanju tolerancije i unapređenju ravnopravnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво